Tort makowy z masą kokosową

Monica 24 Comments


Witam 1 grudnia! Co prawda bez śniegu (gdzie on jest?!) ale z dobrym humorem i cichą nadzieją, że na Święta będzie biało. Nie lubię zimy, bo jestem zmarzluchem, ale jeśli cały czas ma być tak paskudnie (mgła, mokro, wilgotno) to wolę puszysty, biały śnieg. Dzisiaj chciałam dać Wam namiastkę takiej śnieżnej pogody, moim tortem. Jego mroźny wygląd powinien szybko przywołać zimę :)

Tort jest mieszanką moich pomysłów (ja nie potrafię zrobić tortu stricte z przepisu) i wyszedł wspaniale (skromność). Szukałam masy, w której nie byłoby surowych jaj (żółtek np.), z racji tego, iż jestem w ciąży nie powinnam jeść surowych jaj (i tu mogłabym napisać elaborat "Ale dlaczego?"). Masa więc jest na bazie mleka, mąki i masła. Biszkopt jest puszysty i nie opada, maku nie trzeba mielić....same plusy :) 
To także mój pierwszy przepis świąteczny. Tym samym dołączam do akcji Laurajest "Wigilia" na Durszlaku.

Pierwszy raz zapraszam na przepis Krok po Kroku, dla tych początkujących, którym wszystko wydaje się skomplikowane (wiem bo sama się tak czuję czytając przepisy np. na chleb). Miałam w zanadrzu więcej takich przepisów Krok po Kroku, ale nie wiem czy jest na nie zapotrzebowanie, więc dzisiaj robię "próbę generalną" ;)




Składniki na tortownicę 24cm
Biszkopt makowy:
5 jaj
1 niepełna szklanka cukru
1 niepełna szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 niepełna szklanka suchego maku
1 szczypta soli

Masa kokosowa:
3 szklanki mleka
1,5 kostki masła (20+10 dag)
4 łyżki mąki krupczatki
10 łyżek wiórków kokosowych
1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 165 stopni C.

Krok 1
Dno tortownicy natłuszczamy (masłem lub olejem) i posypujemy bułką tartą. Nie natłuszczamy boków tortownicy. Biała oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy małymi porcjami cukier, nadal ubijając. Piana po dodaniu całego cukru powinna być gęsta i błyszcząca.





Krok 2
Następnie dodajemy do piany po jednym żółtku, ucierając na najniższych obrotach, tylko do połączenia się żółtka z pianą. Postępujemy tak samo z kolejnymi żółtkami.


Krok 3
Mąkę pszenna, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Porcjami przesiewamy do masy jajecznej, za każdym razem delikatnie mieszając (nie miskujemy!).
 
Krok 4
  Gdy mąką połączy się z masą jajeczną w jednolitą, gładką konsystencję do wsypujemy mak (na 3 razy). Mieszamy delikatnie aby wszystkie składniki się połączyły.  
Krok 5
Wlewamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 165 stopniach C, przez 30-35 minut, bez termo obiegu. Po upieczeniu ( można sprawdzić patyczkiem czy biszkopt się upiekł, patyczek powinien być suchy po wbiciu w biszkopt), uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy biszkopt do wystudzenia.
 
Krok 6
Po wystudzeniu, oddzielamy boki biszkoptu od brzegów tortownicy ( biszkopt nie może być ciepły) za pomocą np. nożyka. Zdejmujemy obręcz tortownicy i korzystając z długiego noża przekrawamy biszkopt na dwie lub trzy warstwy.

 
Krok 7
Przygotowujemy masę kokosową. W 1,5 szklanki mleka mieszamy wiórki i mąkę krupczatkę. Drugą część mleka (1,5 szklanki) zagotowujemy. Mleko z wiórkami i mąką wlewamy jednym ruchem do zagotowanego mleka. Masa będzie gęstnieć, musimy ją cały czas mieszać, jednocześnie ogrzewając i gotując 2 minuty lub do momentu gdy będzie gęsta. Masa powinna być gęsta jak budyń. Odstawiamy masę do wystudzenia.


Krok 8
Masło na masę ucieramy mikserem na puszystą masę, po czym dodajemy porcjami cukier puder, ucieramy aż masa będzie puszysta i gładka (około 5 minut). Następnie dodajemy wystudzony budyń kokosowy (po 3 łyżki ) cały czas ucierając. Po dodaniu całego „budyniu” kokosowego do masła z cukrem, masa powinna być jednolita i błyszcząca. Nie jest idealnie gładka, bo zawiera wiórki.


Krok 9
Każdy z przekrojonych blatów smarujemy 1/3 części masy kokosowej, układając je jeden na drugim. Zostawiamy troszkę masy (około 5 łyżek) na obłożenie boków tortu. Dekorujemy dowolnie. W niniejszym przepisie 5 łyżek masy zmieszano z 1 łyżeczką niebieskiego barwnika spożywczego w płynie – stąd niebieski wierzch. Tort można posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

24 komentarze:

  1. Oj kusisz kusisz, a ja tu się zmagam z wyrzecznieniem słodyczowym od kilku dni :D
    Jak dla mnie możęsz dawać więcej przepisów "Krok po kroku" zwłaszcza jeśli chodzi o torty i ciasta (jakoś wypieki często "psuję", lepiej mi idzie pichcenie treściwych posiłk ów ;]). Uwielbiam i mak i kokos więc bardzo kuszący przepis. Więc może znajdę natchnienie i okazję na stworzenie tego torcika ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uuuu kochana, teraz pojechałaś...ja i tort? Kiedyś robiłam tort malinowy, ale wtedy jeszcze nie pisałam i sztuka kulinarna i cukiernicza była na tyle boska, że oddawałam się jej cierpliwe. Dzisiaj to ja nie mam cierpliwości... Ale gdyby mi ktoś upiekł taki tort...

    OdpowiedzUsuń
  3. Osobiście Ci dziękuję, że ułatwiasz drogę kulinarną nowicjuszom i opisujesz krok po kroku przepis na ten smakowity torcik!

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie też tort to po prostu okazja do własnej inwencji. Twój wygląda wspaniale :D Na śnieg czekam, ale z pewnością jeszcze zdąży dać nam w kość ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny tort!!! uwielbiam takie połączenie i kokos i mak super!!! I przepis krok po kroku to wspaniały pomysł. Dla mnie fantastyczne

    OdpowiedzUsuń
  6. dawno nie jadłam nic kokosowego,a bardzo lubię;)jednak za makiem już ciut mniej,no może za wyjątkiem wigilijnej kutii!
    pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Monico, tort wygląda obłędnie! Pięknie udekorowany no i po prostu rewelacja!
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wygląda, a zapewne jeszcze lepiej smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podobają mi się takie przepisy "Krok po kroku", a tym bardziej jeśli chodzi o torty, bo tu jestem początkująca i wciąż przymierzam się do swojego pierwszego ;) Tort jest bardzo kuszący, a jak widzę tą masę kokosową...

    OdpowiedzUsuń
  10. rewelacyjny ten torcik i wykonanie super opisane :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Angi- zachęcam gorąco :) Ja ostatnio za dużo słodkiego pochłaniam...muszę przystopować...ach, ta ciąża.

    Margo- no tak, jak mogłaś odpuścić sobie te miłe chwile spędzane w kuchni ? ;)

    Friday- cieszy mnie to bardzo, dziękuję :)

    slyvvia- och, na pewno! Ale będzie to zapewne dopiero w nowym roku...

    pollyzeczki- dzięki :)

    Monisia- można dać mniej maku, lub całkiem z niego zrezygnować :)

    Majanko- dziękuję :)

    Lovelykate- dziękuję :)

    Barbara- cieszę się, że przepis się podoba :)

    magda k.- dziękuję ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zimy nie lubię właśnie ze względu na niskie temperatury, dlatego na pocieszenie mogłoby spaść trochę białego puchu ;) jasna i przejrzysta instrukcja a do tego te zdjęcia! Brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie ciasto zawsze z chęciąpochłonę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. robi ogromne wrażenie!!! kupiłaś mnie tym tortem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. DaisyDukes, Marto, Kaś- dziękuję serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. tort wygląda bajecznie i pysznie
    pycha :)
    pozdrawiam


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Biorę w ciemno!!! I to od razu dwa kawałki, jestem pewna, że by mi posmakowało! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniały tort,a jaki piękny biszkopt Ci urósł!
    Robię podobny torcik,tylko zamiast maku uzywam mielonych orzechów laskowych,lub migdałow,a do may mlecznej dodaję mielone orzechy włoskie.

    OdpowiedzUsuń
  19. dora- z orzechami robiłam i też jest wspaniały. W zasadzie tort orzechowy z masą orzechową najlepszy robi moja mama ;) Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  20. czy zamiast mąki krupczatki można dać coś innego , proszę szybko o odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi doradzić, bo nie robiłam inaczej. Można spróbować dać 2 łyżki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej, ale nie ręczę że masa wyjdzie.

      Usuń
  21. A ja ciekawa jestem smaku, czy dorównuje wyglądowi i czy krem smakuje naprawdę kokosowo, bo planuję zrobić :)
    Gratulacje autorce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort jest delikatny w smaku i nie bardzo słodki. Polecam!

      Usuń