Pierożki z jabłkami

Monica 23 Comments





Te pierożki to smak mojego dzieciństwa. Bardzo często robiła mi je mama. Jestem miłośnikiem pierogów, uwielbiam je z każdym nadzieniem, słodkim, warzywnym, mięsnym...pierogi są przepyszne! 

Pierożki dołączają do akcji Retro kuchnia na Durszlaku.

Składniki na 40-50 pierogów

Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
1 jajo
szczypta soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Poza tym:
3-4 średnie jabłka
cytryna
8 dag masła
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta cynamonu

Ciasto: mąkę przesiewamy przez sitko, robimy dołek, wbijamy jajo, dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek.
Mieszamy niedbale ze sobą po czym dolewamy wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy (ręką) sok z jabłuszek (można go wypić), skrapiamy je cytryną.

Masło, cukier, cynamon i bułkę tartą, roztapiamy na ogniu, zrumieniamy.

Ciasto na pierogi dzielimy na lub 3 części (łatwiej je rozwałkować), rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką lub filiżanką pierogi, nakładamy po 1 łyżeczce jabłek i zlepiamy pierogi.

Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia i jeszcze 4-5 minut na małym ogniu.

Pierogi podajemy polane roztopionym masłem.

Smacznego!

23 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam pierogów z jabłkami, wow! Koniecznie musze wypróbowac tak mnie to zaciekawiło :))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pierożki z jabłkami :) Ja podaję ze słodka śmietanką i cukrem )

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe!
    Wyobrażam sobie ten smak...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierogi to najlepsza potrawa na świecie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Życie bez pierogów byłoby nudne ;D Jadłam już z różnymi nadzieniami, ale jeszcze nigdy z jabłkiem. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny pomysł...takie pierożki muszą być bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pierogi i jestem ich gorącą zwolenniczką:) Z jabłkami jeszcze nie próbowałam, chętnie przetestuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja takich jeszcze nie jadlam. Na slodko byly juz z twarozkiem i rodzynkami, z truskawkami i smietana... Z jablkiem musza smakowac pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne. Z jabłkami jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam pierożków z jabłuszkiem. Chętnie skosztuję, bo ja na słodko to lubię takie sprawy. Moja mama robi dobre pierogi z twarożkiem i rodzynkami,pycha:)
    Pozdrawiam Cię :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam. Jabłka w pierogach są genialne, choć to nie to samo co truskawki czy jagody. ;p

    OdpowiedzUsuń
  12. Najbardziej lubię z jagodami :) Ale w zimie, gdy świeżych owoców brak, a jabłek pod dostatkiem, warto spróbować takich pierożków.

    Dziękuję wszystkim !

    OdpowiedzUsuń
  13. jakie smakowite! i to masełko z wierzchu... mniam

    OdpowiedzUsuń
  14. mmmmm bardzo lubię takie pierożki!! chętnie bym sobie teraz zjadła :) Pozdrawiam cieplutko i będę zaglądać z przyjemnością :-D

    OdpowiedzUsuń
  15. wyglądają cudnie! a z jabłkami jeszcze nigdy nie jadłam, muszę to nadrobić koniecznie! :) pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  16. Ojej jak dawno tu nie byłam ...Monia a tu tyle siępozmieniało ...obiecuję gościć częściej świetna strona :)(: Gratuluje

    OdpowiedzUsuń
  17. Dominika, Marta&Rafał, Kasia - dziękuję ślicznie :)

    Pysiu kochana, witaj :) Nie wiedziałam, że też prowadzisz bloga kulinarnego, z chęcią będę Cię podpatrywać. Buziaczki :*

    OdpowiedzUsuń
  18. jadłam z truskawkami i jagodami, ale jabłkowych nie próbowałam, ciekawe.

    OdpowiedzUsuń