Ekspresowa chińszczyzna

Monica 18 Comments


Szybki wpis z szybkim obiadem ;) Czasami mieszanka chińska ratuje mój dzień, gdy nie mam pomysłu na obiad. Z nią zawsze coś wymyślę. Polecam serdecznie, również z wieprzowiną zamiast kurczaka.



Składniki dla 2 osób

1 pierś kurczaka (duża, pojedyncza)
1 opakowanie chińskiej mieszanki warzyw (z bambusem, kiełkami, grzybami mung, papryką, marchewką itp)
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
0.5 łyżeczki przyprawy chińska 5 smaków (lub więcej, trzeba spróbować aby nie przesadzić)
1 łyżeczka octu ryżowego
0.5 łyżeczki pieprz syczuańskiego
0.5 łyżeczki imbiru mielonego (można też dać świeży)
1 szklanka wody
sos chili (np. tao tao)
sól (do smaku, należy jednak wcześniej spróbować)
0.5 łyżeczki czerwonej pasty curry
mąka ziemniaczana (do zagęszczenia sosu)
woda (do zagęszczenia sosu)

Pierś myjemy, czyścimy i kroimy na paseczki. Wrzucamy na rozgrzany wok, smażymy chwilkę, na większym ogniu, po czym doprawiamy kurczaka octem ryżowym, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków, pieprzem syczuańskim i imbirem. Znowu chwilkę smażymy, na wolnym ogniu ok. 5 minut. Dodajemy sos chili, sól, pastę curry, mieszamy, aż się połączą i wrzucamy mix warzyw chińskich. Podlewamy wszystko szklanką wody, dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

Po 10-15 minutach, gdy warzywa zmiękną, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej mieszamy z 1/4 szklanki wody - wlewamy do sosu. Mieszamy i czekamy aż zgęstnieje.

Podajemy z ryżem. Posypujemy sezamem.

Smacznego!

Uwagi:
*porcja dla dwóch osób. Aby wystarczyło dla np. 4 należy zrobić danie z podwójnej piersi kurczaka
*pieprz syczuański można zastąpić mielonym chili lub pieprzem cayenne
*do zagęszczenia można użyć też mąki kukurydzianej

18 komentarzy:

  1. Oooo, jak apetycznie. Uwielbiam taką, domową chińszczyznę!

    OdpowiedzUsuń
  2. na taką chińszczyznę się pisze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie Monico, a nawet bardzo pysznie to wygląda.
    Pozdrawiam ciepło:*

    Ps. Jak sie czujesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana, czuję się dobrze :) Męczy mnie lekki katar ale dajemy radę z dziecięciem :) Właśnie zaczynam 7 miesiąc :) Buziaki!

      Usuń
    2. Moni och to juz niedługo całkiem!:)
      A podeślesz zdjęcie maluszka ,gdy będzie juz z Wami?
      Chłopiec czy dziewczynka?
      Ściskam ciepło:*

      Usuń
    3. Ponoć córa :) A z nami będzie już w maju :) Podejrzewam, że blog sobie odpocznie wtedy...więc na pewno napiszę co i jak ;)

      Usuń
  4. Bardzo dawno nie jadłam, a u nas takie danie często ratowało obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też tak robię jak nie mam zbytniej weny na obiad, ratuje każdy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę to wrócić po zakupach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję serdecznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szybki obiad, a jaki smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Barbaro, chantel- dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale smakowicie wygląda. I ten sezam na wierzchu;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, przepyszny jest ten Twój blog,a ja uwielbiam gotować więc będę tu zaglądać i szukać inspiracji. Prawdziwą chińszczyznę podaje się oddzielnie ryż i oddzielnie warzywa z mięsem, do tego sosy - strasznie pikantne i papryczki chili - taką jadłam, ale Twoja też wygląda znakomicie! Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo tutaj, jak sama nazwa wskazuje jest to danie ekspresowe, więc nie zachowałam klasycznej estetyki podania. Miało być szybko i nieskomplikowanie. Aczkolwiek nie ma żadnego problemu w podaniu ryżu osobno:) A, że ostre to fakt, musi być, ja lubię ostre, ale nie takie jak w CHRL ;) Dziękuję serdecznie za odwiedziny, miłe słowa, pozdrawiam!

      Usuń
  13. Gdzie mozna znaleść taka mieszankę warzyw?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bodajże jest to mieszanka Hortexu, ale wpis powstał już jakiż czas temu i nie wiem czy dokładnie taka mieszanka jeszcze jest na rynku.

      Usuń