Żółte pierożki czyli pierogi z ziemniakami i żółtym serem.

Monica 17 Comments


Jestem miłośniczką pierogów. Poza ulubionymi (z jagodami i po rusku) te wejdą na moją listę najsmaczniejszych. Podeszłam do nich z dystansem, zupełnie niepotrzebnie, były pyszne. Nadzienie jest delikatniejsze i słodsze niż w pierogach ruskich. Ze zrumienioną na maśle cebulką są boooskie! Serdecznie polecam miłośnikom pierogów i nie tylko :)

PS. Niebawem postaram się nadrobić zaległości na Waszych blogach :)



Składniki dla 4 osób

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 jajo
0.5 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

Farsz:
2 szklanki ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
1 szklanka drobno startego żółtego sera (najlepiej pikantnego, ale może być tez zwykły twardy ser np gouda)
2 cebule
2 łyżki masła do podsmażenia cebuli
sól
pieprz
majeranek

Poza tym: 1 cebulka +łyżka masła do polania pierożków

Ciasto na pierogi zagniatamy (na stolnicy do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, nie może być twarde).

Przygotowanie farszu: posiekaną drobno cebulę podsmażamy na maśle, aż się zarumieni, ale nie spali. Gorącą wraz z tłuszczem, wlewamy na ugotowane przeciśnięte przez praskę lub dobrze ubite ziemniaki. Wyrabiamy na gładką masę, dodajemy żółty ser, przyprawy i dokładnie wyrabiamy.

Rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy szklanką lub filiżanką kawałki ciasta i nadziewamy farszem, zlepiamy.

Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia na średnim ogniu.

Podajemy ze zrumienioną na maśle cebulką lub skwarkami słoniny czy boczku.

Smacznego!

* Inspiracja przepisem z książki 365 obiadów na polskim stole E. Aszkiewicz, R. Chojnacka

17 komentarzy:

  1. Z takim farszem jeszcze nie jadłem - a te wyglądają bardzo apetycznie, a żółty ser uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha !:)
    u mnie też dziś pierożki.
    zapraszam na miss-coffie.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, jak to pierogi:) Smak wynagradza trud włożony w ich przygotowanie

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jadłam jeszcze takich, ale już wiem, że niebawem się na nie skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe pierożki! Z żółtym serem i ziemniakami jeszcze nie robiłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne Monico. Pyszne. Narobiłaś mi apetytu na pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję wszystkim i polecam pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm też uwielbiam pierogi i coś tak czuję, że te zagoszczą u mnie w przyszłym tygodniu ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja babcia robiła pierogi z ziemniakami, ale bez sera. Z serem muszą być jeszcze lepsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samymi ziemniakami też nie robiłam, nie mam przepisu. A żółte pierożki polecam :)

      Usuń
  10. Bardzo lubię takie pierożki i często przygotowuję je na święta. Jedne z moich ulubionych:-)Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń