Kotleciki z kurczaka w sosie pomarańczowym

Monica 10 Comments


Cytrusów jeszcze mamy pod dostatkiem, ale to już koniec sezonu, na te najsłodsze czyli najlepsze. Warto pokusić się na takiego pysznego kurczaka w sosie pomarańczowym. Lubicie połączenie mięsa z owocami ? Tak po brazylijsku? ;) Nam z mężem taki obiad bardzo przypadł do gustu. 



Składniki dla 2 osób

1 mała pierś z kurczaka
2 pomarańcze
oliwa z oliwek
1 opakowanie jasnego sosu do pieczeni
2 łyżki płynnego miodu
sól
pieprz cytrynowy

Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, natomiast drugą obieramy razem z białą błonką i kroimy w plastry.

Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż na dwie części. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kotlety po 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy kotlety na talerzyk i przykrywamy folią aluminiową aby nie wystygły. Na patelni przygotowujemy sos pieczeniowy wg przepisu na opakowaniu w 350 ml wody. Dodajemy do gotowego sosu sok z pomarańczy, zagotowujemy. Dodajemy miód i plastry pomarańczy.Ponownie zagotowujemy i gotujemy 5 minut.

Kotleciki podajemy polane sosem pomarańczowym z cząstkami pomarańczy i startą skórką z pomarańczy, a także frytkami/pieczonymi ziemniakami oraz sałatą z sosem vinegret z odrobiną cytryny. 

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie, świetna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... ojej. egzotycznie, wakacyjnie, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie połączenie i dosyć często serwuję :-) Drób i pomarańcze pasują mi bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki piękny optymistyczny kolor! Bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi ciekawie. Musiałabym spróbować, choć ogólnie nie przepadam za mięsem.

    OdpowiedzUsuń
  6. O,jak pysznie! Bardzo mi się podoba. Oryginalnie i jak słonecznie :). Cudownie optymistyczny kolor.
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  7. Może mojego syna przekonam do takiego zestawienia, chociaż to będzie trudne! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolor jest niesamowicie energetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Połączenia owoców zmięsem uwielbiam, Swojago czasu uwielbiałam kurczaka z ananasem :)

    OdpowiedzUsuń