Raspberry Cheesecake Brownies (Sernikobrownie z malinami)

Monica 16 Comments


Czekolada, maliny i ser - i ich wspaniałe połączenie w pysznym cieście. Dzisiaj Dzień Zakochanych, ale nie warto go piec tylko raz w roku z tej właśnie okazji. Zapewniam Was, że sięgniecie po niego częściej ;)
Brownie prosto z USA, a dokładnie z Bostonu, ponieważ to ponoć tam powstała jego pierwotna wersja spisana w książce.




























Składniki na formę 20x30cm

1 szklanka mąki, przesianej
1 szklanka cukru
1 szklanka cukru pudru
20 dag masła
20 dag czekolady deserowej lub gorzkiej, posiekanej
0.5 szklanki groszków czekoladowych, deserowych
około 1,5 szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
40 dag sera (zwykły twaróg, może być zmielony)
16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii**
5 jaj

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Formę wykładamy pergaminem. Maliny rozmrażamy jeśli były z zamrażalnika, tak aby można je było rozłożyć po cieście.

Na brownies: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (z dodatkiem odrobiny mleka lub wody), odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy 3 jaja, po jednym, cały czas ucierając, aż masa będzie kremowa. Dodajemy pół mąki, miksujemy, następnie wlewamy ostudzoną czekoladę, cały czas miksując. Na końcu wsypujemy resztę mąki.

Na ser: Ser ucieramy na wysokich obrotach z cukrem przez 5 minut, aż grudki się utrą. Dodajemy pozostałe 2 jaja i cukier waniliowy lub ekstrakt. Ucieramy ser aż będzie gładki i kremowy (5 minut).

Brownies wylewamy na przygotowaną formę. Wyrównujemy. Następnie wylewamy ser, wyrównujemy. Posypujemy malinami i groszkami czekoladowymi. Mieszamy całe ciasto (ja zawsze robię coś a'la ósemki ;) ) widelcem od samego dna.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, aż ser z wierzchu się zetnie i zarumieni.
Gdy ciasto przestygnie, kroimy je na kwadraty, zjadamy :)

Smacznego!

Uwagi
* zamiast groszków czekoladowych można użyć posiekanej na drobne kawałeczki czekolady
* ciasto polecam również z truskawkami, jagodami i jeżynami
** niebawem pojawi się przepis na ekstrakt z wanilii

16 komentarzy:

  1. Obłędne połączenie! Oczywiście, że nie tylko na Walentynki, chciałoby się jeść takie pyszności codziennie;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo! Nigdy nie robiłam, ale wiem, że smakuje doskonale :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! Jadłam takowe raz i bardzo mi smakowało. Muszę koniecznie upiec raz jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Uwielbiam sernikobrownies! Pysznie wygląda u CIebie.
    Pozdrowienia ślę:*

    OdpowiedzUsuń
  5. Przełknęłam ślinkę, wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Maliny, czekolada... choć ser troszkę mi się nie podoba, ale i tak prezentuje się przepysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie malin lub truskawek z czekoladą jest boskie:D super wygląda to ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam ;) Ale brzmi pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. probowałam robić brownies już 2 razy i zakończyło się niepowodzeniem, Może Twój przepis będzie tym szczęśliwym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, a dlaczego? Może mogę jakoś pomóc ? :)
      Brownies to stosunkowo proste ciasto do zrobienia. Nie można go piec za długo, bo będzie za suche, ma być zakalcowate (mokre w środku).

      Usuń
  10. Ze ja tu wcześniej nie trafiłem??!!!!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do skorzystania z przepisu :) Pozdrawiam!

      Usuń
  11. wygląda przesmacznie, aż ślinka pociekła :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Z racji tego, że jestem kompletną amatorką jeśli chodzi o gotowanie, mam pytanie odnośnie tego fragmentu : "Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (z dodatkiem odrobiny mleka lub wody)" O co chodzi? :) mam wrzucić czekolade do garnka wlać odrobinę wody lub mleka i podgrzewać?
    Ciasto wygląda przecudnie! Cos czuję, że ten blog stanie się moim ulubionym... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekladę, połamaną wrzucamy do metalowej miseczki i stawiamy ją nad garnkiem z gorącą (parującą) wodą. Mieszamy aż czekolada się roztopi. Dodajemy na początku mleka lub wody, gdyby była za gęsta.
      Pozdrawiam!

      Usuń