Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym z zielonymi warzywami z wody
To pierwsza ryba na blogu. Wydaje się to dosyć dziwne, biorąc pod uwagę fakt, iż ryby bardzo lubię i staram się je często przyrządzać. Mąż za darami morza wręcz przepada. To proste i szybkie danie obiadowe. Rybka uduszona w delikatnym, aromatycznym sosie śmietanowym z koperkiem, czosnkiem i cebulką, z zieloną dawką warzyw oraz ryżem - to zdrowe i pyszne połączenie.
Przepis dodaję do Zielonej akcji Pinkcake :)
Składniki dla 2 osób
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym:
2 filety rybne (dowolnie: u mnie morszczuk)
1 szklanka śmietany (najlepiej 18%, gęstej)
1 cebula, posiekana
2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
sok z cytryny
sól, pieprz
oliwa lub olej do podsmażenia
koperek świeży, posiekany, ilość dowolna np. 3 łyżki
Zielone warzywa z wody:
2 garści brukselki
2 garści zielonej fasolki szparagowej
1 łyżka masła
sól
Ponadto: ryż
Ryba: umyte, osuszone filety skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut lub dłużej.
Filety smażymy na rozgrzanej oliwie do rozpadnięcia się. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dusimy (można pod przykryciem) 10 minut. Pod koniec dodajemy koperek.
Warzywa: w czasie gdy ryba się dusi, w 0,5 litra wrzącej wody obgotowujemy 3 minuty samą brukselkę. Odcedzamy. Pozbywamy się w ten sposób goryczy z brukselki. Wlewamy ponownie tyle wody aby zakryła brukselkę i fasolkę. Dodajemy masło i sól. Gotujemy do miękkości 10-15 minut (warzywa nie powinny się rozgotować).
Rybę w sosie i warzywa podajemy z ugotowanym ryżem.
Smacznego!
Wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przyłączenie się do zielonej zabawy i pozdrawiam bardzo zieloniście! :)
To była dla mnie przyjemność :)
UsuńPychota *.*
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńPyszna rybka :)
OdpowiedzUsuńWygląda mi to na Ptrykową akcję, ciekawe... chociaż już się gubię. Przepis smakowity, wciągam na listę - do zrobienia :)dziękuję!
OdpowiedzUsuńWiosenna rybka! Przepysznie!
OdpowiedzUsuńsmakowite danie:)
OdpowiedzUsuńMmmm, smakowicie! A rybki uwielbiam.:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.:)
Poszukuję smacznego pomysłu na rybkę i Twój trafia w moje gusta. Chętnie skorzystam :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie:) i tak magicznie zielono:D
OdpowiedzUsuńZielono, wiosennie i zdrowo- super;)
OdpowiedzUsuńciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńryba i koperek to chyba najbardziej zgrany duet :) do tego brukselka, mniam!
OdpowiedzUsuńRyba z koperkiem w każdej postaci jest pyszna, to fakt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Przepyszna rybka:) Pozdrawiam. Kasia
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała! :)
Usuńmuszę spróbować takiej zupki :) wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, zamyśliłam się chyba :) oczywiście o rybkę chodziło :P
OdpowiedzUsuń