Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym z zielonymi warzywami z wody

Monica 19 Comments


To pierwsza ryba na blogu. Wydaje się to dosyć dziwne, biorąc pod uwagę fakt, iż ryby bardzo lubię i staram się je często przyrządzać. Mąż za darami morza wręcz przepada. To proste i szybkie danie obiadowe. Rybka uduszona w delikatnym, aromatycznym sosie śmietanowym z koperkiem, czosnkiem i cebulką, z zieloną dawką warzyw oraz ryżem - to zdrowe i pyszne połączenie. 

Przepis dodaję do Zielonej akcji Pinkcake :)





Składniki dla 2 osób

Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym:
2 filety rybne (dowolnie: u mnie morszczuk)
1 szklanka śmietany (najlepiej 18%, gęstej)
1 cebula, posiekana
2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
sok z cytryny
sól, pieprz
oliwa lub olej do podsmażenia
koperek świeży, posiekany, ilość dowolna np. 3 łyżki

Zielone warzywa z wody:
2 garści brukselki
2 garści zielonej fasolki szparagowej
1 łyżka masła
sól

Ponadto: ryż

Ryba: umyte, osuszone filety skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut lub dłużej.
Filety smażymy na rozgrzanej oliwie do rozpadnięcia się. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dusimy (można pod przykryciem) 10 minut. Pod koniec dodajemy koperek.

Warzywa: w czasie gdy ryba się dusi, w 0,5 litra wrzącej wody obgotowujemy 3 minuty samą brukselkę. Odcedzamy. Pozbywamy się w ten sposób goryczy z brukselki. Wlewamy ponownie tyle wody aby zakryła brukselkę i fasolkę. Dodajemy masło i sól. Gotujemy do miękkości 10-15 minut (warzywa nie powinny się rozgotować).

Rybę w sosie i warzywa podajemy z ugotowanym ryżem.

Smacznego! 

19 komentarzy:

  1. Wspaniale!
    Dziękuję za przyłączenie się do zielonej zabawy i pozdrawiam bardzo zieloniście! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mi to na Ptrykową akcję, ciekawe... chociaż już się gubię. Przepis smakowity, wciągam na listę - do zrobienia :)dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiosenna rybka! Przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, smakowicie! A rybki uwielbiam.:)
    Pozdrowienia.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poszukuję smacznego pomysłu na rybkę i Twój trafia w moje gusta. Chętnie skorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smacznie:) i tak magicznie zielono:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zielono, wiosennie i zdrowo- super;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ryba i koperek to chyba najbardziej zgrany duet :) do tego brukselka, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ryba z koperkiem w każdej postaci jest pyszna, to fakt :)

    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepyszna rybka:) Pozdrawiam. Kasia

    OdpowiedzUsuń
  11. muszę spróbować takiej zupki :) wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepraszam, zamyśliłam się chyba :) oczywiście o rybkę chodziło :P

    OdpowiedzUsuń