Bułeczki razowe

Monica 18 Comments


Jeśli lubicie piec domowy chleb, to tym bardziej zasmakujecie w pieczeniu takich zdrowych bułeczek.
Pokuszę się o stwierdzenie, iż są lepsze od chleba! Zakasujcie rękawy i do roboty, bo warto!



Składniki na 10 małych bułeczek

1,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
1,5 szklanki ciepłej wody
7 g suchych drożdży instant (1 opakowanie)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajo
2 łyżki oliwy z oliwek
mleko do smarowania lub woda
płatki owsiane, sezam, mak,do posypania

Mąki przesiewamy, dodajemy drożdże, cukier, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę, oliwę, wbijamy jajo i
całość wyrabiamy około 5 minut ręką, aż ciasto będzie elastyczne.

Odstawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczkę na godzinę.

Wyrośnięte ciasto nabieramy porcjami w dłonie (możemy oprószyć je sobie mąką) i formujemy 10 bułeczek, lekko je spłaszczając.

Układamy je na blasze (troszkę podrosną). Nacinamy na krzyż, smarujemy mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi.

Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką na około 20-30 minut.

Bułeczki wstawiamy do nagrzanego na 210 stopni piekarnika i pieczemy około 15-18 minut.

Studzimy. Zajadamy.

Smacznego!

18 komentarzy:

  1. Piękne te bułeczki! Chętnie wypróbuję, bo szukam dobrego przepisu na bułki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki długo utrzymują świeżość (kilka dni). Polecam i dziękuję :)

      Usuń
  2. Przepiękne bułeczki, takie uwielbiam! :) Aż bym zjadła teraz jedną.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne
    warto usunąc weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie chyba to w końcu zrobię ;)
      Dzięki!

      Usuń
  4. Bułeczki pulchniutkie i wyglądają pysznie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne są! Może się skuszę na razowe bułeczki?
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczne bułeczki i wygladają na chrupiące ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. A co się stało? Może jakoś pomogę?

      Usuń
    2. Myślę, że u mnie nie sprawdziły się proporcje mąka/woda
      Ciasto było za rzadkie tak mi się wydaje. Normalnie się rozpłynęły. Płaskie placki wyszły :( . Ale podobno wczoraj nie był dobry dzień na chleb bo mojej koleżance też chleb nie wyszedł. Muszę spróbować jeszcze raz ale mniej wody (albo więcej mąki)

      Usuń
    3. A może to od mąki też zależy ? Ja ciasto miałam dosyć zwarte, bo mąka typu 2000 daje taki efekt. Nawet ciężko mi go było wyrobić, bo było zbite i gęste. To fakt, czasami taki dzień, że nic się nie udaje ;) Trzymam kciuki aby ponownie spróbowane, udały się :) Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Cudowne! :)
    Muszę w końcu spróbować upiec pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Po domowemu zawsze warto. Okrąglutkie , świerze i pachnące - co może być lepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chleb piekę praktycznie co tydzień. W końcu muszę się skusić na bułki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne bułeczki z domowej piekarni :-) Ja wciąż ostrożnie podchodzę do pieczenia pieczywa.

    OdpowiedzUsuń