Bułeczki razowe
Jeśli lubicie piec domowy chleb, to tym bardziej zasmakujecie w pieczeniu takich zdrowych bułeczek.
Pokuszę się o stwierdzenie, iż są lepsze od chleba! Zakasujcie rękawy i do roboty, bo warto!
Składniki na 10 małych bułeczek
1,5 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
1,5 szklanki ciepłej wody
7 g suchych drożdży instant (1 opakowanie)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajo
2 łyżki oliwy z oliwek
mleko do smarowania lub woda
płatki owsiane, sezam, mak,do posypania
Mąki przesiewamy, dodajemy drożdże, cukier, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę, oliwę, wbijamy jajo i
całość wyrabiamy około 5 minut ręką, aż ciasto będzie elastyczne.
Odstawiamy do wyrośnięcia w misce przykrytej ściereczkę na godzinę.
Wyrośnięte ciasto nabieramy porcjami w dłonie (możemy oprószyć je sobie mąką) i formujemy 10 bułeczek, lekko je spłaszczając.
Układamy je na blasze (troszkę podrosną). Nacinamy na krzyż, smarujemy mlekiem i posypujemy płatkami owsianymi.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia pod ściereczką na około 20-30 minut.
Bułeczki wstawiamy do nagrzanego na 210 stopni piekarnika i pieczemy około 15-18 minut.
Studzimy. Zajadamy.
Smacznego!
Piękne te bułeczki! Chętnie wypróbuję, bo szukam dobrego przepisu na bułki:)
OdpowiedzUsuńBułeczki długo utrzymują świeżość (kilka dni). Polecam i dziękuję :)
UsuńPrzepiękne bułeczki, takie uwielbiam! :) Aż bym zjadła teraz jedną.
OdpowiedzUsuńświetne
OdpowiedzUsuńwarto usunąc weryfikację obrazkową.
Właśnie chyba to w końcu zrobię ;)
UsuńDzięki!
Bułeczki pulchniutkie i wyglądają pysznie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są! Może się skuszę na razowe bułeczki?
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
śliczne bułeczki i wygladają na chrupiące ;)
OdpowiedzUsuń:( a mi nie wyszły
OdpowiedzUsuńA co się stało? Może jakoś pomogę?
UsuńMyślę, że u mnie nie sprawdziły się proporcje mąka/woda
UsuńCiasto było za rzadkie tak mi się wydaje. Normalnie się rozpłynęły. Płaskie placki wyszły :( . Ale podobno wczoraj nie był dobry dzień na chleb bo mojej koleżance też chleb nie wyszedł. Muszę spróbować jeszcze raz ale mniej wody (albo więcej mąki)
A może to od mąki też zależy ? Ja ciasto miałam dosyć zwarte, bo mąka typu 2000 daje taki efekt. Nawet ciężko mi go było wyrobić, bo było zbite i gęste. To fakt, czasami taki dzień, że nic się nie udaje ;) Trzymam kciuki aby ponownie spróbowane, udały się :) Pozdrawiam!
UsuńCudowne! :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu spróbować upiec pieczywo :)
Zdrowe, smaczne i urocze :)
OdpowiedzUsuńPo domowemu zawsze warto. Okrąglutkie , świerze i pachnące - co może być lepszego :)
OdpowiedzUsuńChleb piekę praktycznie co tydzień. W końcu muszę się skusić na bułki :)
OdpowiedzUsuńcudowne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki z domowej piekarni :-) Ja wciąż ostrożnie podchodzę do pieczenia pieczywa.
OdpowiedzUsuń