Tarta z kremem waniliowym, malinami i galaretką

Monica 20 Comments



To już ostatek malin. Trzeba korzystać! Oto kolejna tarta w moim wykonaniu. Jej sercem jest bez wątpienia niebiański, delikatny, waniliowy krem...lekki jak chmurka. Idealny deser na ostatnie dni lata. A w zasadzie, początek jesieni...bo patrząc przez okno zdecydowanie przeważa aura jesienna...




Składniki na formę 26-28 cm

Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki
10 dag masła
0.5 szklanki cukru
1 jajo
szczypta soli

Krem waniliowy:
5 żółtek
2 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
2 szklanki mleka
1 laska wanilii
szczypta soli

Poza tym:
1 galaretka malinowa (lub z owoców leśnych) + 1,5 szklanki wody
maliny, około 1 szklanki (ja miałam drobne)

Przygotowanie ciasta: mąkę przesiewamy, mieszamy na stolnicy z cukrem i solą, dodajemy posiekane zimne masło. Zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy ciastem formę (smarujemy tylko dno formy, małą ilością masła). Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 15-10 minut na złoto. wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ciasto przestygnie. W tym czasie...

Przygotowanie kremu: żółtka ucieramy z cukrem pudrem (ja robiłam to trzepaczką) na puszystą masę. Mieszamy z mąką. Mleko zagotowujemy z wydrążoną wanilią i solą. Do żółtek powoli wlewamy gorące mleko, stale mieszając i gotujemy masę na wolnym ogniu do zgęstnienia ( ok 3 minut). Studzimy. 

Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu lecz w 1,5 szklanki wody. Czekamy aż zacznie tężeć.

Na zimne upieczone ciasto wylewamy masę waniliową, układamy wg gustu oczyszczone maliny i zalewamy tężejącą galaretką.

Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

20 komentarzy:

  1. Moniko,
    jaka piękna ta tarta!
    Z chęcią podkradłabym Ci kawałek...
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne letnie smaki ! Piękna !

    OdpowiedzUsuń
  3. Już mam na takie pychoty ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała jest. Lubię maliny i wypieki z nimi. Podoba mi się Twoja tarta.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada nieziemsko:)Zrobic musze koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak Ty mnie kusisz pięknoto, ale tu strasznie drogie maliny są :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniaaaaam ale musi być pycha ta tarta!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję ślicznie wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie też od wczoraj gości tarta z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. piękna...och jak bym z rozkoszą takie cudo zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  11. piekna...och jak bym chetnie takie cudo zjadła...

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam tartę w każdej postaci , a teraz chyba jest na nie sezon bo mamy ogromny wybór świeżych owoców, bardzo fajny blog. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak dla mnie idealna na każdą chwilę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. czym mogę zastąpić wanilię? cudownie wygląda..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukrem waniliowym ale krem nie będzie wtedy taki aromatyczny.

      Usuń
  15. Upiekłam dziś te tarte jest pyszna, aż wstyd sie przyznać, że nasza czteroosobowa rodzina zjadla ja naraz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarty są niewielkie, więc żadnego wstydu nie ma. Cieszę się, że smakowała :)

      Usuń
  16. Taką też robiłam jest bardzo dobra

    OdpowiedzUsuń