Rolada cytrynowa

Monica 12 Comments


Pierwsza propozycja na święta wielkanocne. Żółciutka, puszysta, przyjemnie cytrynowa rolada, myślę, że posmakuje każdemu. Nie wymaga wiele pracy. Podczas jej przygotowania przytrafiła mi się mała wpadka. Po upieczeniu biszkoptu, miałam szybko go zwinąć w ściereczkę, ale zagadała mnie czymś mama, przestawiła mi tackę z biszkoptem i zwinęłam roladę odwrotnie ! Krótszym, a nie dłuższym bokiem. A niestety gdy zastygła, nic już nie mogłam zrobić, bo by się połamała. Wyszła ogromna, jak moja noga haha, ale dała się pokroić i zjeść. Przestrzegam! Zawsze zwijaj roladę po dłuższym boku! ;)



Składniki

Ciasto:
4 jaja
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
szczypta soli
100 g cukru
75 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem cytrynowy:
6 łyżeczek żelatyny
500 g jogurtu naturalnego
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
skórka starta z 1 cytryny
250 g śmietany kremówki

cukier puder

Przygotowanie ciasta: piekarnik nastawiamy na 200 stopni C. Białka ubijamy ze solą na sztywno, dodajemy porcjami oba cukry, piana po ubiciu ma stawiać delikatny opór. Dodajemy po jednym żółtku, ubijamy na najniższych obrotach. Ostrożnie przesiewamy porcjami mąki z proszkiem, delikatnie mieszając (nie ubijamy). Masę rozłożyć równo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (duża blacha wielkości półki w piekarniku) i piec 10-12 minut bez termoobiegu.

Po upieczeniu ciasto przełożyć do góry dnem na wilgotną ściereczkę (można posypać ją cukrem), zdjąć papier i zwinąć po dłuższym boku roladę. Zostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu: żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, podgrzać odrobinę aby całkiem się rozpuściła. Jogurt wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i sokiem z cytryny. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do żelatyny dodać 4 łyżki jogurtu i wymieszać żelatynę z resztą jogurtu. Schłodzić w lodówce około 3-5 minut do momentu gdy zacznie się zsiadać (uwaga, szybko zastyga!). Dodać do jogurtu śmietanę i wymieszać całość delikatnie. 

Zsiadającym się kremem posmarować roladę (delikatnie ją rozwinąć i nadziewać masą). Zwinąć roladę z masą i odstawić w chłodne miejsce na około godzinę.

Smacznego!

Przepis dodaje do akcji:

12 komentarzy:

  1. Rolada cytrynowa hmm pyszności.
    Pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniala! Cale wieki nie jadlam rolady. A sama robilam tylko raz w zyciu :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja rolada prezentuje się wybornie, do tej pory robiłam tylko malinową i wyszła fajnie! A czy taki krem nadawałby się też na muffinki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, ponieważ jest z żelatyną i jest dosyć zwarty/sztywny.
      Dziękuję!

      Usuń
  4. Zamarzył mi się kawałek do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. i tak wygląda pysznie:) ja sama rzadko robię rolady, ale ta cytrynowa musi być obłędna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. musi być naprawdę pyszna i delikatna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka ładna i delikatna roladka! A wiesz,ze ja jeszcze nigdy nie robiłam rolady? hehe;D
    pozdrowienia Moni:*

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała, mięciutka, i zapewne przepyszna !!!

    OdpowiedzUsuń