Pierogi z truskawkami

Monica 14 Comments


Smak dzieciństwa. I choć truskawki już nie te, bo nie z własnej grządki, to zawsze miło powspominać :) Miła odmiana, gdy po ulewie wyjdzie słońce. Pięknie dzisiaj. Dobrego dnia!

Składniki na około 50-60 pierogów

Ciasto stąd

+ 50 dag świeżych truskawek

Ciasto zagniatamy wg podanego przepisu (patrz link). Truskawki myjemy, przekrawamy na pół lub na ćwiartki jeśli są naprawdę duże. Sklejamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia.
Podajemy z kwaśną śmietaną i cukrem.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. U nas za to dzis slonca jak na lekarstwo :( Po iscie letniej pogodzie znacznie sie ochlodzilo. Mimo to takie pierozki zjadlabym z wielka przyjemnoscia :) Uwielbiam pierogi na slodko.

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wczoraj późnym popołudniem przeszła burza z gradem. Dzisiaj jest zachmurzone, troszkę chłodniej ale nadal przyjemnie. Zachęcam do zrobienia pierożków :)

      Usuń
  2. cos pysznego!!! ustawiam się z talerzykiem...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierogi z owocami, a w szczególności z truskawkami... smaki lata :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz są najsmaczniejsze. Przynajmniej raz w roku pierogi z truskawkami muszą być zrobione :)

      Usuń
  4. Zaraz u Ciebie będę...mam nadzieję, że jakieś zostały...;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomite z owocami, polecam również z jagodami :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jagodami to nasze ulubione, czekają na wyspy borowinowy ;)

      Usuń
  6. Zjadłabym pierożki z truskawkami. Truskawki mam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyka! Szkoda, że nie mam cierpliwości do lepienia pierogów :/

    OdpowiedzUsuń