Knedle ziemniaczano-serowe z truskawkami

Monica 10 Comments


Najulubieńsze. Dla mnie lepszych nie ma. Z samych ziemniaków są równie dobre, ale z dodatkiem sera - wspaniałe! Delikatne, mięciutkie, rozpływają się w ustach. Nie martwcie się, podczas gotowania trzymają "fason" i nie rozpadają się. Gorąco polecam te knedle ze śliwkami. U mnie truskawki, bo robiłam je w czerwcu, opóźniony post ;) 
Miłego weekendu życzę wszystkim Czytelnikom. Ja niestety leczę zapalenie oskrzeli.




Składniki na około 20 sztuk, dużych knedli

50 dag niekwaśnego białego sera, półtłustego
50 dag ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
2 jaja
1 szklanka mąki pszennej
0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
20 sporych truskawek lub około 60 dag śliwek węgierek, wypestkowanych
sól

Polewa: 
1 szklanka spienionej śmietany 18%
2-3 łyżki cukru

Ciasto na knedle przygotowuję na stolnicy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków razem z serem (ja tak lubię robić, można też zmielić całość). Dodajemy roztrzepane jaja, szczyptę soli i jeżeli ser będzie suchy odrobinę śmietany 18%, wsypujemy mąki i zagniatamy ciasto. Oprószamy stolnicę mąką, a z ciasta formujemy wałek, szerokości dowolnej, zależy jak duże knedle lubicie. Ja robię dosyć duże, więc wałek  był gruby na ok. 5-6 cm. Odkrawamy nożem 1-1,5 cm kawałki, formujemy w dłoni placuszek, na środku układamy cała truskawkę lub śliwkę, zlepiamy dobrze, toczymy w dłoniach aby wszystkie pęknięcia się wygładziły.

Knedle gotujemy w osolonym wrzątku, na średnim ogniu, około 3-5 min (w zależności jakie były grube) od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy. Wykładamy na talerze i polewamy śmietaną z cukrem.

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Poproszę cały talerz takich knedli!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, zdrówka życzę Monico!
    Knedle bardzo lubię. Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł z tymi knedlami ...chyba sie skusze bo twoje dzialaja na moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wracaj szybko do zdrowia:) a knedle boskie:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że nic nie zostało...;)!Zdrówka życzę!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne, a teraz się zaczynają dobre śliwki to trzeba lepić knedle!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super apetyczne Ci wyszły, częstuję się kilkoma i pa!
    zapraszam do siebie, super konkurs i super nagrody:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, szkoda że dopiero teraz odkryłam Twojego bloga :-)ale nadrobię śliwkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję wszystkim serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń