Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami

Monica 13 Comments



W tym roku babcia uzbierała mi tyle kurek, że nie wiedziałam co z nich zrobić. A nie umiem jeszcze marynować grzybów. Była więc pizza z kurkami, dzisiejszy sos i będą jeszcze naleśniki z ich udziałem w najbliższym czasie. A i to za mało, bo jeszcze je mam i zabrakło mi pomysłu co by tu z nich przyrządzić. Jakieś propozycje ? Dzisiejszy obiad pojawia się często w różnych wydaniach na moim stole. Jest pyszny. Kremowy i aromatyczny. polecam :)
























Składniki dla 4 osób

2 piersi z kury
2-2,5 szklanki kurek
1 szklanka mleka
1opakowanie sosu pieczenowego jasnego*
150 ml śmietanki 36%
2-3 cebule
1 łyzka masła
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
świeża pietruszka i rozmaryn

Kurki czyścimy, zalewamy mlekiem z woda 1:1. gotujemy około 5 minut. Odcedzamy.

Cebule siekamy. Rozpuszczamy w garnku masło z oliwą, dodajemy cebulę i kurki. Smażymy aż cebula się zeszkli. Zalewamy śmietaną, zagotowujemy. Dodajemy sos pieczeniowy ale rozpuszczony w ilości 200 ml wody. Zagotowujemy. 

Piersi z kury przekrawamy wzdłuż na 2 części (uprzednio oczyszczamy, myjemy) obsmażamy na masełku po 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu. Wkładamy do sosu kurkowego. Dusimy całość około 20 minut.

Piersi w sosie kurkowym obficie posypujemy pietruszką i rozmarynem, podajemy z ziemniakami i mizerią.

Smacznego!

*edit: obecnie nie dodaję sosu z torebki, tylko troszkę vegety i zagęszczam mąką ziemniaczaną (1,5 łyżeczki na 0.5 szklanki wody) wymieszaną z zimną wodą

13 komentarzy:

  1. kurki kurki kurki wszędzie ;) ! u ciebie tez wygladaja swietnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale zazdroszczę takiego obiadku...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ja kocham kurki, ale w tym roku jeszcze ich nie jadłam:(

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest takie pojęcie jak "za dużo kurek"? :>

    Pozdrawiam, zapraszam,
    http://ewakuchennie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj uwierz mi, że jest. Miałam całe wiadro. I co z tym robić ? ;)

      Usuń
  5. Moje ukochane grzyby! Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kurki są pyszne, ja polecam jeszcze jajecznicę. Często robię też z makaronem, śmietaną, koperkiem... świetne zarówno jako danie obiadowe, jak i na zimno, jako sałatka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zrobiłam bez sztucznych sosów ... ugotowałam piersi w brytfance na wodzie z warzywkami , lubczykiem z ogródka , kurki podsmażyłam z cebulką przełożyłam do gotujących piersi, na patelni -po kurkach i cebuli ...dodałam kilka łyżeczek mąki zrobiłam delikatną zasmażkę ... wylałam ją do garnka z mięsem i kurkami . Powstał piękny sos dodałam kilka łyżek śmietany 12 % ... Pyszne ,,, do tego nie dałam już mizerii ponieważ przy sosie ze śmietany podaję coś lekkiego , ugotowałam zielone szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmądrzałam i nie dodaje sosu z torby ;) tylko zagęszczam mąką i śmietaną. Dzięki za uwagę, pozdrawiam słonecznie :)

      Usuń
  8. Bardzo apetyczna potrawa. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń