Piersi z kurczaka w sosie śmietanowym z kurkami
W tym roku babcia uzbierała mi tyle kurek, że nie wiedziałam co z nich zrobić. A nie umiem jeszcze marynować grzybów. Była więc pizza z kurkami, dzisiejszy sos i będą jeszcze naleśniki z ich udziałem w najbliższym czasie. A i to za mało, bo jeszcze je mam i zabrakło mi pomysłu co by tu z nich przyrządzić. Jakieś propozycje ? Dzisiejszy obiad pojawia się często w różnych wydaniach na moim stole. Jest pyszny. Kremowy i aromatyczny. polecam :)
Składniki dla 4 osób
2 piersi z kury
2-2,5 szklanki kurek
1 szklanka mleka
1opakowanie sosu pieczenowego jasnego*
150 ml śmietanki 36%
2-3 cebule
1 łyzka masła
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
świeża pietruszka i rozmaryn
Kurki czyścimy, zalewamy mlekiem z woda 1:1. gotujemy około 5 minut. Odcedzamy.
Cebule siekamy. Rozpuszczamy w garnku masło z oliwą, dodajemy cebulę i kurki. Smażymy aż cebula się zeszkli. Zalewamy śmietaną, zagotowujemy. Dodajemy sos pieczeniowy ale rozpuszczony w ilości 200 ml wody. Zagotowujemy.
Piersi z kury przekrawamy wzdłuż na 2 części (uprzednio oczyszczamy, myjemy) obsmażamy na masełku po 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu. Wkładamy do sosu kurkowego. Dusimy całość około 20 minut.
Piersi w sosie kurkowym obficie posypujemy pietruszką i rozmarynem, podajemy z ziemniakami i mizerią.
Smacznego!
*edit: obecnie nie dodaję sosu z torebki, tylko troszkę vegety i zagęszczam mąką ziemniaczaną (1,5 łyżeczki na 0.5 szklanki wody) wymieszaną z zimną wodą
*edit: obecnie nie dodaję sosu z torebki, tylko troszkę vegety i zagęszczam mąką ziemniaczaną (1,5 łyżeczki na 0.5 szklanki wody) wymieszaną z zimną wodą
Pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńkurki kurki kurki wszędzie ;) ! u ciebie tez wygladaja swietnie
OdpowiedzUsuńAle zazdroszczę takiego obiadku...:)
OdpowiedzUsuńale ja kocham kurki, ale w tym roku jeszcze ich nie jadłam:(
OdpowiedzUsuńale mi narobilaś smaku :*
OdpowiedzUsuńJest takie pojęcie jak "za dużo kurek"? :>
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, zapraszam,
http://ewakuchennie.blogspot.com
Oj uwierz mi, że jest. Miałam całe wiadro. I co z tym robić ? ;)
UsuńMoje ukochane grzyby! Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńKurki są pyszne, ja polecam jeszcze jajecznicę. Często robię też z makaronem, śmietaną, koperkiem... świetne zarówno jako danie obiadowe, jak i na zimno, jako sałatka.
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam bez sztucznych sosów ... ugotowałam piersi w brytfance na wodzie z warzywkami , lubczykiem z ogródka , kurki podsmażyłam z cebulką przełożyłam do gotujących piersi, na patelni -po kurkach i cebuli ...dodałam kilka łyżeczek mąki zrobiłam delikatną zasmażkę ... wylałam ją do garnka z mięsem i kurkami . Powstał piękny sos dodałam kilka łyżek śmietany 12 % ... Pyszne ,,, do tego nie dałam już mizerii ponieważ przy sosie ze śmietany podaję coś lekkiego , ugotowałam zielone szparagi :)
OdpowiedzUsuńZmądrzałam i nie dodaje sosu z torby ;) tylko zagęszczam mąką i śmietaną. Dzięki za uwagę, pozdrawiam słonecznie :)
UsuńBardzo apetyczna potrawa. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń