Ciasto ucierane z malinami i kruszonką

Monica 13 Comments



Ciasta ucierane są najlepsze do kawy. Są takie ciasta które z czymś konkretnym najbardziej nam smakują. Jak np. drożdżowe na śniadanie z kubkiem kakao. Nie wiem jak dla Was, ale dla Mnie ucierańce zawsze są pyszne, mięciutkie, pachnące a przede wszystkim łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z kruszonką, och, boską kruszonką, moją najulubieńszą, jeszcze ucieranego nie piekłam. Kiedyś musiało to nastąpić. A maliny, to już druga tura - jesienna. Ale są tak samo pyszne jak ich letnia wersja.



Składniki na kwadratową formę

250 g margaryny (u mnie Kasia)
3 duże jaja
1 szklanka mąki pszennej, kopiasta
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Boska kruszonka:
0.5 szklanki mąki krupczatki
6 dag masła
1/3 szklanki cukru pudru

Poza tym:
1,5 szklanki malin

Margarynę ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodając po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy porcjami do masy. Ubijamy białka ze szczypta soli i delikatnie mieszamy z masą. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Wykładamy umyte i oczyszczone maliny. 
Przygotowujemy kruszonkę: miękkie masło łączymy palcami z mąką i cukrem, aż powstanie konsystencja kruszonki. Posypujemy maliny i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni c piekarniku około 35 minut.

Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

13 komentarzy:

  1. Ładnie wyrosło, u mnie owoce zawsze opadają, a tu tak ładnie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie opadną, a to dzięki mące ziemniaczanej :)

      Usuń
  2. Przepis zapisuję,podoba mi się nazwa kruszonki"Boska",aż ślinka cieknie ;)
    Pozdrawiam i miłego weekendu życzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio, jest przepyszna, jak ją odkryłam przypadkiem w którejś z moich książek kucharskich to innej nie robię. Dzięki i wzajemnie, piękna pogoda się zapowiada :)

      Usuń
  3. Takie ciasta są smaczne, to fakt niezaprzeczalny i Twoje wygląda wspaniale!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne!:) ucierane najlepsze do szybkiej kawki:)
    a maliny - kiedyś nie lubiłam, teraz nie wyobrażam sobie bez nich ciasta przynajmniej jednego w sezonie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majanko, Anula - dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe.... i do tego z boską kruszonką ;)!

    OdpowiedzUsuń
  7. znam podobny przepis na ciasto i tez do owoców :)) pieknie Ci wyrosło

    OdpowiedzUsuń
  8. To prawda, takie ucierane ciasta są świetne. Doskonale smakują, robi się je szybciutko i można dodać owoce jakie akurat ma się pod ręką, więc za każdym razem ciasto może mieć trochę inny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smak i zapach lata!! Wygląda wspaniale i przepysznie! Nigdy nie robiłam kruszonki z krupczatki, sugerując się więc hasłem "boska" ;) muszę wypróbować.
    Ale ja w innej sprawie przecież. Dziękuję serdecznie za przepis na "muffinkowe bułeczki" z jagodami. Co prawda podmieniłam dodatki, ale i tak wyszły smaczne. A ciasto zapisuję w przepiśniku w kategorii ulubione.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że "bułeczki' smakowały :) Kruszonka jest wspaniale chrupiąca i delikatna, polecam wypróbować :) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Takiego przepisu szukałam ,jeszcze dzisiaj wypróbuję.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń