Ciasto ucierane z malinami i kruszonką
Ciasta ucierane są najlepsze do kawy. Są takie ciasta które z czymś konkretnym najbardziej nam smakują. Jak np. drożdżowe na śniadanie z kubkiem kakao. Nie wiem jak dla Was, ale dla Mnie ucierańce zawsze są pyszne, mięciutkie, pachnące a przede wszystkim łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z kruszonką, och, boską kruszonką, moją najulubieńszą, jeszcze ucieranego nie piekłam. Kiedyś musiało to nastąpić. A maliny, to już druga tura - jesienna. Ale są tak samo pyszne jak ich letnia wersja.
Składniki na kwadratową formę
250 g margaryny (u mnie Kasia)
3 duże jaja
1 szklanka mąki pszennej, kopiasta
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Boska kruszonka:
0.5 szklanki mąki krupczatki
6 dag masła
1/3 szklanki cukru pudru
Poza tym:
1,5 szklanki malin
Margarynę ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodając po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy porcjami do masy. Ubijamy białka ze szczypta soli i delikatnie mieszamy z masą. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Wykładamy umyte i oczyszczone maliny.
Przygotowujemy kruszonkę: miękkie masło łączymy palcami z mąką i cukrem, aż powstanie konsystencja kruszonki. Posypujemy maliny i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni c piekarniku około 35 minut.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
Ładnie wyrosło, u mnie owoce zawsze opadają, a tu tak ładnie się prezentują
OdpowiedzUsuńNie opadną, a to dzięki mące ziemniaczanej :)
UsuńPrzepis zapisuję,podoba mi się nazwa kruszonki"Boska",aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i miłego weekendu życzę.
Serio, jest przepyszna, jak ją odkryłam przypadkiem w którejś z moich książek kucharskich to innej nie robię. Dzięki i wzajemnie, piękna pogoda się zapowiada :)
UsuńTakie ciasta są smaczne, to fakt niezaprzeczalny i Twoje wygląda wspaniale!:)
OdpowiedzUsuńpyszne!:) ucierane najlepsze do szybkiej kawki:)
OdpowiedzUsuńa maliny - kiedyś nie lubiłam, teraz nie wyobrażam sobie bez nich ciasta przynajmniej jednego w sezonie:)
Majanko, Anula - dziękuję :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe.... i do tego z boską kruszonką ;)!
OdpowiedzUsuńznam podobny przepis na ciasto i tez do owoców :)) pieknie Ci wyrosło
OdpowiedzUsuńTo prawda, takie ucierane ciasta są świetne. Doskonale smakują, robi się je szybciutko i można dodać owoce jakie akurat ma się pod ręką, więc za każdym razem ciasto może mieć trochę inny smak :)
OdpowiedzUsuńSmak i zapach lata!! Wygląda wspaniale i przepysznie! Nigdy nie robiłam kruszonki z krupczatki, sugerując się więc hasłem "boska" ;) muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńAle ja w innej sprawie przecież. Dziękuję serdecznie za przepis na "muffinkowe bułeczki" z jagodami. Co prawda podmieniłam dodatki, ale i tak wyszły smaczne. A ciasto zapisuję w przepiśniku w kategorii ulubione.
Cieszę się bardzo, że "bułeczki' smakowały :) Kruszonka jest wspaniale chrupiąca i delikatna, polecam wypróbować :) Pozdrawiam!
UsuńTakiego przepisu szukałam ,jeszcze dzisiaj wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie