Pęczak z warzywami, serem feta i i indykiem

Monica 6 Comments



Witam Was kochani w Nowym roku! 
Życzę Wam wszystkiego najlepszego i trzymam kciuki za spełnienie marzeń i dotarcie do wyznaczonego celu w tym Nowym Roku. Macie listę noworocznych postanowień ? Ja nigdy jej nie robię. Moje cele są w mojej głowie ;)

Wybaczcie, że ostatnio tak zaniedbuję bloga i całą blogosferę, ale najzwyczajniej w świecie nie mam czasu nawet na obróbkę zdjęć. Cały mój wolny czas pochłaniają ćwiczenia. Zawsze lubiłam sport ale teraz zawzięłam się i ćwiczę z mężem (mój cierpliwy instruktor hihi) na siłowni. Jest moc! :D Poza tym biegam na orbitreku, który nawet po 16 km nie jest w stanie mnie zmęczyć, zatem przerzuciłam się na coś przy czym się pocę, sapię i jęczę tj. skakankę ;). Ćwiczę codziennie jeśli mam czas lub co drugi dzień. Zabieram się za Zuzkę Light i jej ZWOWy od dzisiaj. Jupi!. A od wiosny bieganie. Śni mi się po nocach różowy biustonosz sportowy Nike i różowe neonowe buty (love). Jak widzicie sport zabiera czas, ale daje coś w zamian, coś lepszego niż samą satysfakcję z ładnego ciała. Moja motywacja ? Do czego dążę ? O TU. No może troszke więcej mięśni ;) 7-8 miesięcy myślę, że wystarczy aby "ukraść" jej ciało i jeszcze "podrasować". ;) W związku z tym, że mąż zajada a w zasadzie zapija się białkiem i innymi magicznymi proszkami, musiałam troszkę zmienić kuchnię, dietę i całe gotowanie. Na początku k%#&*, bo nie mogłam się przyzwyczaić, do tych wszędobylskich białek i innych zmian żywieniowych, teraz już to ogarniam.

Dzisiaj mam dla Was pęczak w kolejnej odsłonie. I chyba to jedno z najlepszych dań w moim wykonaniu z jego udziałem. Zdrowo, pysznie i aromatycznie. Zapraszam!



Składniki dla 4 osób

1 średnia pierś z indyka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta chili suszonego (kawałeczki papryki)
sól, pieprz kolorowy
oliwa z oliwek

Warzywa:
1 średni bakłażan
1 średnia cukinia
1 czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
3 łyżeczki pomidorków suszonych w oleju
oliwa z oliwek
sól, pieprz
ser feta (użyłam Falvity, żółtego)
4 woreczki kaszy pęczak 4x100g
masło
sól

Bakłażana myjemy, kroimy w plastry posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Potem płukamy ze soli.
Indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy oliwę w woku lub dużej patelni wrzucamy indyka, przyprawy i smażymy 5-10 minut (w zależności jak duże macie kawałki). Odstawiamy na bok, przykrywamy folią aby nie wystygł. 
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu z 1 łyżeczka masła dodaną do wody i odrobiną soli. W tym czasie...
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki, paprykę w kosteczkę. Wrzucamy warzywa na pozostałą oliwę (dolewamy w razie potrzeby troszkę), bez bakłażana. Smażymy na dużym ogniu 5 minut, mieszając co chiwlkę. Wrzucamy baklażana, przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorki suszone, zmniejszamy ognień i smażymy 10 minut. Doprawiamy. Na końcu dodajemy indyka, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilkę.
Ugotowaną kaszę wykładamy na talerze, podajemy z warzywami z indykiem i pokrojonym w kosteczkę serem feta na wierzchu. 

Samcznego!

6 komentarzy:

  1. takie jedzonko to ja lubię!:) to życzę wytrwałości w dążeniu do ideału:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A pomyśleć, że nie miałam na jutro pomysłu na obiad.. Dziękuję serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gratuluję i trzymam kciuki za osiągnięcie celu! Zazdroszczę wytrwałości! Pyszne danie:)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. A wytrwałość sama przychodzi... to kwestia satysfakcji jaką się widzi patrząc na efekty wykonanej w pocie czoła pracy :)

      Usuń
  4. Pęczak jeszcze jest i przyznam, że szukałam od pewnego czasu na niego inspiracji:)

    OdpowiedzUsuń