Tarta z awokado

Monica 6 Comments



Nigdy nie wykorzystywałam awokado do ciast. Robiłam z niego najczęściej koktajl lub dodawałam do sałatek. A tu taki przepis mi się trafił! Trochę go zmodyfikowałam. Dodałam od siebie limonkę i to był strzał w 10, ponieważ karmel z awokado komponował się dosyć mdło, limonka wykończyła całą "robotę" i tarta jest wspaniała, słodka ale z wyraźną nutą limonki. Do tego spód z Oreo i jestem w niebie :D Krem do tarty powinien być gładki, u mnie widać cząsteczki bo awokado uparło sięi  nie chciało dojrzeć. Tak, leżało w koszu z owocami 4 dni -nic, w worku vel torbie (sic!) - tydzien i nic. Kamień. Pierwszy raz mi się takie trafiło, zazwyczaj dojrzewa w ciągu 3 dni od kupna. Szukajcie więc stosunkowo miękkiego owocu. Zapraszam na tartę!



Składniki na 26/28cm formę do tarty

2 awokado, dojrzałe
1 limonka
2/3 puszki masy krówkowej
220 g ciasteczek Oreo
2-3 łyżki masła, miękkiego
2 łyżeczki żelatyny

Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze. Wsypujemy do miseczki i mieszamy z miękkim masłem, do połączenia czyli tak aby się nie rozsypywało. Wylepiamy spód formy (u mnie szklana) cisteczkową kruszonką.
Awokado przecinamy, wyjmujemy pestkę i wybieramy miąższ łyżeczką, blendujemy dodając po łyżce masy krówkowej. Wciskamy sok z połowy limonki. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i wlewamy do masy. Mieszamy wszystko dokładnie i wylewamy na ciasteczkowy spód.

Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Podajemy z bitą śmietaną i skórką z limonki.

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. wygląda znakomicie, spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. naprawdę ciekawy przepis :)z awokado nie robiłam jeszcze ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny blog, żałuje że tak późno tu dotarłam:)
    uwielbiam awokado i przepis z przyjemnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam awokado i przepis z przyjemnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No to mnie zaciekawiłaś :)! Wygląda pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń