Mini pączki na serku homogenizowanym
Świetna alternatywa dla tych co lubią pączki a nie mają tyle czasu aby je zrobić. Pączusie są bardzo łatwe i mega szybkie w wykonaniu, na dodatek zdrowsze i mniej kaloryczne niż klasyczne pączki. Mają kruchą skórkę i puszyste wnętrze, słodko pachnące cynamonem. Polecam dla zabieganych!
Składniki na około 20 mini pączków
150 g serka homogenizowanego (naturalny lub waniliowy)
3 łyżki śmietany 18%, gęstej
1 jajo
1 szklanka mąki tortowej
szczypta soli
1/3 łyżeczki cynamonu (można zrezygnować jeśli nie lubicie)
olej do smażenia
cukier puder + cukier waniliowy do posypania
Przygotowanie:
wszystkie składniki mieszamy razem energicznie łyżką aż do połączenia składników, uzyskując dosyć gęstą ciągnącą masę. Olej rozgrzewamy w rondlu, sprawdzamy czy jest gotowy wrzucając skórkę chleba. Nabieramy po pół dużej łyżki masy i wrzucamy na olej (ja pomagam sobie drugą łyżką). Smażymy na średnim/małym ogniu (nie może być za duży bo spalą się z zewnątrz a w środku będą surowe) około 2-3 minut, obracając aby równomiernie się usmażyły na złoty kolor.
Odsączamy je z oleju na papierze. Gdy odrobinę przestygną, przekładamy na talerz i posypujemy cukrami.
Smacznego!
Z CYNAMONEM SĄ JESZCZE LEPSZE ! :) POZDRAWIAM!
OdpowiedzUsuńDla mnie są przepyszne z cynamonem :)
UsuńBardzo apetyczne :) Chętnie schrupałabym kilka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
M
Pyszniutkie maleństwa z cynamonem jak najbardziej :D
OdpowiedzUsuńTakie mini pączki są urocze! Pychotka :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :D
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te pączusie:):)
OdpowiedzUsuńRobiłam....pyszne i szybkie...mniam :)
OdpowiedzUsuńMagda, ola in the kitchen, laNika, Kraina Sosny, Naturalne metody, Małgosia napiecyku - dziękuję serdecznie!
OdpowiedzUsuńrewelacyjne pączuszki :) te maleństwa należą do moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń