Mini pączki na serku homogenizowanym

Monica 11 Comments



Świetna alternatywa dla tych co lubią pączki a nie mają tyle czasu aby je zrobić. Pączusie są bardzo łatwe i mega szybkie w wykonaniu, na dodatek zdrowsze i mniej kaloryczne niż klasyczne pączki. Mają kruchą skórkę i puszyste wnętrze, słodko pachnące cynamonem. Polecam dla zabieganych!

Składniki na około 20 mini pączków

150 g serka homogenizowanego (naturalny lub waniliowy)
3 łyżki śmietany 18%, gęstej 
1 jajo
1 szklanka mąki tortowej
szczypta soli
1/3 łyżeczki cynamonu (można zrezygnować jeśli nie lubicie)
olej do smażenia
cukier puder + cukier waniliowy do posypania

Przygotowanie: 
wszystkie składniki mieszamy razem energicznie łyżką aż do połączenia składników, uzyskując dosyć gęstą ciągnącą masę. Olej rozgrzewamy w rondlu, sprawdzamy czy jest gotowy wrzucając skórkę chleba. Nabieramy po pół dużej łyżki masy i wrzucamy na olej (ja pomagam sobie drugą łyżką). Smażymy na średnim/małym ogniu (nie może być za duży bo spalą się z zewnątrz a w środku będą surowe) około 2-3 minut, obracając aby równomiernie się usmażyły na złoty kolor. 
Odsączamy je z oleju na papierze. Gdy odrobinę przestygną, przekładamy na talerz i posypujemy cukrami.

Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Z CYNAMONEM SĄ JESZCZE LEPSZE ! :) POZDRAWIAM!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne :) Chętnie schrupałabym kilka :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszniutkie maleństwa z cynamonem jak najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie mini pączki są urocze! Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają te pączusie:):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam....pyszne i szybkie...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Magda, ola in the kitchen, laNika, Kraina Sosny, Naturalne metody, Małgosia napiecyku - dziękuję serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacyjne pączuszki :) te maleństwa należą do moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń