Placki warzywne z sosem jogurtowo-cytrynowym

Monica 9 Comments



Takie placuszki są o niebo lepsze od zwykłych ziemniaczanych! Gdy raz spróbujecie to się uzależnicie ;) Sos jest orzeźwiający, kwaśno-słodki. Polecam!

Składniki dla 4 osób

Placki:
4 naprawdę duże ziemniaki (lub 6 średnich)
2 średnie marchewki
0.5 jabłka
1 jajo
3 łyżki mąki kukurydzianej
sól i świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia

Sos jogurtowo cytrynowy:
1 jogurt 250 g
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka cukru
skórka starta z 1 małej cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy
szczypta pieprzu
0.5 jabłka, pokrojonego w małą kosteczkę

Przygotowanie sosu:
wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie placków:
ziemniaki, marchew i jabłko obieramy. Warzywa myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach najpierw ziemniaki, które odciskamy z nadmiaru soku i ponownie ścieramy marchew i jabłko. dodajemy jajo, przyprawy i mąkę. Mieszamy dokładnie.

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy polane sosem.

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Mam ochotę się uzależnić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placki uwielbiam a zaciekawił mnie ten sos, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sos smakuje intrygująco, nam bardzo posmakowało z mężem, ale każdy ma inne podniebienie ;)

      Usuń
  3. Placki zawsze jemy na słodko ale ta propozycja też jest kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne na kolację :D Uwielbiam takie rozwiązania kulinarne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe placuszki. Chetnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy pomysł na placuszki inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. domowacukiernia, Anulla - dziękuję!

    OdpowiedzUsuń