Bułeczki pszenne z sezamem

Monica 3 Comments


To jedne z najsmaczniejszych bułeczek jakie robiłam. Są puszyste i mięciutkie w środku, a chrupiące na wierzchu. Cudnie pachną. Idealne do burgerów, czy do zjedzenia z wędliną, serem bądź z pastą.
Polecam!

Składniki na 9-10 bułeczek

4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
0.5 szklanki wody
4 łyżki oleju
25 g świeżych drożdży
sezam do posypania

Przygotowanie bułeczek:

drożdże rozdrabniamy w misce razem z cukrem, następnie wlewamy 0.5 szklanki ciepłego (nie gorącego!) mleka, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia po przykryciem na około 15-20 minut. W tym czasie, przesiewamy mąkę do dużej miski. Po wyrośnięciu rozczynu wlewamy go do mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto ręką około 5 minut. Obsypujemy lekko mąką i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z wyrośniętego ciasta formujemy 9-10 bułeczek i odstawiamy je na blasze do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut aż zyskają złotawy kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.

3 komentarze: