Buraczane burgery z domowymi bułeczkami i sosem musztardowo-miodowym

Monica 12 Comments


Z rezerwą podchodziłam do tych burgerów, no bo...buraczane? Po pierwszym kęsie wszystkie moje (i męża mięsożercy) wątpliwości zostały rozwiane. Burgery są przepyszne! Kotleciki są smaczne słodko-wytrawne, soczyste, mięciutkie i syte. Bułeczki puszyste, z chrupiącą skórką, całość przepyszna. Polecam!

Składniki na 6 hamburgerów (i 9-10 bułek)

Bułeczki z sezamem KLIK

Buraczane burgery:
300 g buraków
1/3 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
1 czerwona cebulka
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziaren słonecznika
2 łyżki oleju
3-4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
mielona kolendra
imbir (najlepiej świeży, mały kawałeczek ok. 1cm)
sól i pieprz

Sos musztardowo-miodowy:
2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska)
1 pełna łyżeczka miodu, płynnego
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
około 70-100 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (tak aby sos nie był zbyt płynny, najlepiej dolewać stopniowo oliwy)
2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku

Dodatki:
pomidor, sałata i co tylko lubicie np. ogórek, cebulka, rukola

Przygotowujemy bułeczki wg TEGO przepisu.

Przygotowanie buraczanych kotlecików:
kaszę jaglaną gotujemy na sypko tj. w dużej ilości wody ze szczypta soli. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Buraczki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich pokrojoną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, słonecznik, olej oraz przyprawy. Mieszamy całość do połączenia. Dodajemy do masy mąkę (u mnie 3 łyżki, ale trzeba sprawdzić, po 2 łyżkach aby kotleciki dobrze się kleiły i nie rozpadały). Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C i formujemy 6 kotlecików (formujcie o takiej średnicy jakie wyszły wam bułeczki aby dobrze się skomponowały), lekko spłaszczamy. Wstawiamy burgery do piekarnika i pieczemy 20 minut z jednej strony, po czym odwracamy je na druga i pieczemy kolejne 20 minut,

Przygotowanie sosu:
wszystkie składniki mieszamy w słoiku, mocno nim potrząsając.

Burgery wkładamy do bułeczek, dodajemy ulubione składniki i polewamy sosem.

Smacznego!

Inspiracja burgerami klik. i sosik klik.

12 komentarzy:

  1. Az prosi się o zjedzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz co, jeżeli Twój mąż zatwierdził to ja muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ba! Dopomina się o nie ciągle. Będę robić powtórkę ;)

      Usuń
  3. I jak tu się oprzeć takim burgerom? :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Też ostatnio robiłyśmy burgery ale na słodko :D Chętnie byśmy zrobiły z Tobą wymianę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. ja ostatnio robiłam z soczewicy, ale te buraczane także mi sie podobają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Planuje też takie z soczewicy :)

      Usuń