Placuszki z serka wiejskiego z nektarynką
Szybkie śniadaniowe placuszki na bazie serka wiejskiego. Konkretnie potrafią nasycić na kilka godzin. Jeśli nie macie nektarynki możecie użyć brzoskwini lub 3 moreli.
Składniki dla 1 osoby
1 jajo
150 g serka wiejskiego
szczypta cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka cukru brązowego lub cukru brzozowego
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 duża nektarynka
Wszystkie składniki (poza nektarynką) mieszamy razem, ugniatając widelcem. Nektarynkę myjemy, dzielimy na pół. Połowę siekamy i dodajemy do masy. Druga połowę zostawiamy na wierzch. Smażymy placuszki ma nieprzywierającej patelni bez tłuszczu, na złoto-brązowo z każdej strony, na wolnym ogniu (są ciężkie, dajmy im chwilkę na podsmażenie). Podajemy z pozostałą nektarynką.
Smacznego!
Uwielbiam takie śniadania :)
OdpowiedzUsuńObłędne! :)
OdpowiedzUsuńTakie placuszki a’la serniczki kiedyś robiłyśmy bardzo często :D Musimy znów do nich wrócić :D
OdpowiedzUsuńwygląda super. ciekawe czy uda się zastąpić mąkę pszenną inną bezglutenową, potestuję :)
OdpowiedzUsuńTyle już słyszałam o tych magicznych plackach z serka wiejskiego, a wciąż nie spróbowałam. Może jutro się uda, owoców w domu mam olbrzymie ilości ! :) Dam znać jak poszło! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim!
OdpowiedzUsuńpyszne placuszki i ta aksamitka :)
OdpowiedzUsuńnie robiłam jeszcze placuszków z serka wiejskiego, ale wiele o nich słyszałam, muszę kiedyś je wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Kiedyś jadłam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za odwiedziny!
OdpowiedzUsuńRobiłam takie placuszki i mogę potwierdzić, że są pyszne :)
OdpowiedzUsuń