Klasyczny keks Bożonarodzeniowy

Monica 17 Comments


Keks towarzyszy nam co roku na świątecznym stole. To jedno z najulubieńszych świątecznych ciast mojego męża i  ciasto popisowe mojej mamy. Każdy ma swoją wersję świątecznego keksa, mam ją i ja. Od lat piekę go w podobny sposób. Czasami tylko zamieniam śmietanę na mleko lub serek. Keks wychodzi zwarty i ciężki, konkretny, taki jaki powinien być staropolski keks. I coś co lubię  - nie rozpada przy krojeniu. Bakalie są równomiernie rozłożone w całym cieście i nie opadają na dno. Polecam!

Składniki na średniej wielkości formę keksową (ok. 30 cm długości)

20 dag dobrego masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 op. cukru waniliowego ( tj. 16 g )
4 jaja
1 szklanka mąki pszennej, z czubem
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki gęstej śmietany np. 18%
1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mieszanki keksowej lub ulubionych bakalii (skórka pomarańczowa, płatki migdałów, orzechy, daktyle, figi, morele) + mąka do obsypania

Miękkie masło ucieramy razem z cukrami na puch. Dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając (nie przejmujcie się jak masa się zetnie, będzie gładka gdy dodamy mąki), następnie dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i mąkę ziemniaczaną, ucieramy do połączenia. Na końcu dodajemy bakalie obsypane solidnie mąką. Mieszamy szpatułką i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 45-50 minut na złoto lub do suchego patyczka. po wystygnięciu dowolnie przystrajamy lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

17 komentarzy:

  1. a ja w tym roku się zbuntowałam i nie upiekłam keksa... ale teraz jak patrze na Twój to bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam nie piec, ale koniec końców upiekłam ;)

      Usuń
  2. Jedno z moich ulubionych ciast świątecznych. Smaczny przepis, a wiadomo, że domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u nas w tym roku wyjątkowo nie było, za dużo innych pyszności wymyśliłam :) ale Twój wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z taką ilością bakalii musi być pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam, ale nie zdążyłam nawet zdjęcia zrobić, bo się ulotnił :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas w domu raczej nie piecze się keksa, ale ja bardzo go lubię. A Twój wygląda bardzo smakowicie! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Keks należy do moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowicie się prezentuje, szczególnie te bakalie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały, bardzo lubię takie ciasta nie tylko na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. To też jedno z moich ulubionych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Najbardziej lubię keks z przepisu mojej mamy http://nivejkowy.blogspot.com/2010/12/pan-keks.html
    Aczkolwiek, mimo wyraźnych różnic skłądnikowych zapewne Twój też jest pycha;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję serdecznie wszystkim za miłe słowa!

    OdpowiedzUsuń
  13. I kubek gorącej herbaty do tego. Uwilebiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały i niezwykle smakowity keks! Mniam <3

    OdpowiedzUsuń