Rogaliczki twarogowe z marmoladą

Monica 17 Comments


Małe, kruche, bosko pachnące. Rogaliczki twarogowe. Robiłam już różne rogale, uwielbiam krucho drożdżowe ale te twarogowe podbiły moje serce. Maja lekko kruchą skorupkę i miękkie wnętrze, przypominają mi pół-francuskie ciasto. Są naprawdę wspaniałe! Najlepsze w pierwszym dniu.









Składniki na 2 blachy z piekarnika

2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
200 g chudego twarogu
1 jajo
25 dag masła lub margaryny
3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
0.5 łyżeczki sody

150 - 200 g marmolady różanej lub każdej innej
cukier puder do posypania

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukru, masło i siekamy nożem. Dodajemy jajo, przeciśnięty dwa razy przez praskę do ziemniaków ser, sodę oraz sól. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, gdyby się kleiło podsypujemy mąką. Dzielimy na 6 równych części. Każdą rozwałkowujemy na 2-3 mm i dzielimy na 8 części. Każdy kawałek smarujemy małą ilością marmolady ok. pół łyżeczki i zwijamy tworząc rogaliczek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185-190 stopni i pieczmy 15-20 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


17 komentarzy:

  1. Jakie pyszne rogaliki...Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię rogaliki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. do rogalików to ja mam od wieków jakąś słabość i nigdy nie mogę się oprzeć tym uroczym maleństwom :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam rogaliki, do kawy są idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na 1000% na jednym a nawet na pięciu rogalikach by się nie skończyło xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być wspaniałe w smaku. Szkoda, że na stancji nie mam piekarnika, tak bym już odliczała do końca pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nic dziwnego, że przypominają ci ciasto francuskie ;) Czytałam, ze inna nazwa tego ciasta to półfrancuskie-twarogowe :)
    Nigdy nie jadłam, ale jadłam oprócz krucho-drożdzowych jadłam śmietanowe (kiedyś). Ciekawe czy są podobne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mają inną fakturę niż krucho-drożdżowe, a śmietanowych nie próbowałam.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Rogaliki - uwielbiamy :) Chociaż ostatnio naszą kuchnię opanowały te drożdżowe, te równineż wyglądają na mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Ja też najbardziej lubię drożdżowe właśnie ;)

      Usuń
  10. nie tak dawno przygotowywałam podobne w wersji bez glutenu :) wyszły super, dziewczyny były zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń