Rogaliczki twarogowe z marmoladą
Małe, kruche, bosko pachnące. Rogaliczki twarogowe. Robiłam już różne rogale, uwielbiam krucho drożdżowe ale te twarogowe podbiły moje serce. Maja lekko kruchą skorupkę i miękkie wnętrze, przypominają mi pół-francuskie ciasto. Są naprawdę wspaniałe! Najlepsze w pierwszym dniu.
Składniki na 2 blachy z piekarnika
2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
200 g chudego twarogu
1 jajo
25 dag masła lub margaryny
3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
0.5 łyżeczki sody
150 - 200 g marmolady różanej lub każdej innej
cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukru, masło i siekamy nożem. Dodajemy jajo, przeciśnięty dwa razy przez praskę do ziemniaków ser, sodę oraz sól. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, gdyby się kleiło podsypujemy mąką. Dzielimy na 6 równych części. Każdą rozwałkowujemy na 2-3 mm i dzielimy na 8 części. Każdy kawałek smarujemy małą ilością marmolady ok. pół łyżeczki i zwijamy tworząc rogaliczek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185-190 stopni i pieczmy 15-20 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Jakie pyszne rogaliki...Mniam :-)
OdpowiedzUsuńMmm..zjadłabymz wielka chęcią
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńApetyczne!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rogaliki :-)
OdpowiedzUsuńdo rogalików to ja mam od wieków jakąś słabość i nigdy nie mogę się oprzeć tym uroczym maleństwom :)
OdpowiedzUsuńTo musi być pyyyyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam rogaliki, do kawy są idealne :)
OdpowiedzUsuńO tak, do kawy są pyszne :)
UsuńNa 1000% na jednym a nawet na pięciu rogalikach by się nie skończyło xD
OdpowiedzUsuńMuszą być wspaniałe w smaku. Szkoda, że na stancji nie mam piekarnika, tak bym już odliczała do końca pieczenia :)
OdpowiedzUsuńNic dziwnego, że przypominają ci ciasto francuskie ;) Czytałam, ze inna nazwa tego ciasta to półfrancuskie-twarogowe :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale jadłam oprócz krucho-drożdzowych jadłam śmietanowe (kiedyś). Ciekawe czy są podobne w smaku :)
Mają inną fakturę niż krucho-drożdżowe, a śmietanowych nie próbowałam.
UsuńPozdrawiam!
Rogaliki - uwielbiamy :) Chociaż ostatnio naszą kuchnię opanowały te drożdżowe, te równineż wyglądają na mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Ja też najbardziej lubię drożdżowe właśnie ;)
Usuńnie tak dawno przygotowywałam podobne w wersji bez glutenu :) wyszły super, dziewczyny były zachwycone :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńNasze ulubione! :D <3
OdpowiedzUsuńIdealne do winka :)
Jak ja przepadam za rogalikami :)
OdpowiedzUsuń