Sorbet z gruszek

Monica 14 Comments


 Po deszczowych dniach nawiedzają nas upały, duchota i burze. Nic tak świetnie nie orzeźwia jak zimne napoje, lody i sorbety. Sorbety są łatwe w przygotowaniu, trzeba się tylko troszkę poświęcić mieszając je już w zamrażarce. Ale chłodzą niesamowicie!
Przygotowując sorbet musimy poświęcić mu około trzech, czterech godzin na mrożenie, a dodatkowo należy mieszać go, co 30 minut, aby nie powstały grudki (kryształki lodu), dzięki czemu sorbet będzie gładki. Podstawą sorbetu są zmiksowane owoce (te z pestkami należy przetrzeć) lub świeżo wyciśnięty sok np. z cytryny lub limonki. Przed podaniem można go zmiksować lub nakładać łyżką (wcześniej polaną gorąca wodą) do pucharków, miseczek czy szklanek.

Zapraszam na pyszny sorbet z gruszek i limonek :)



Składniki na 1 opakowanie (jak dla dużych lodów Algidy) 
  
3 limonki
3 gruszki
2 łyżki miodu, płynnego
1 białko jaja
100 ml soku jabłkowo-miętowego
40 ml likieru kokosowego


Limonki sparzamy wrzątkiem i wyciskamy nich sok. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy wszystko do miksera lub blendera i miksujemy na gładka masę. Dodajemy miód, sok i likier. Miksujemy. Białko ubijamy na sztywna pianę i delikatnie mieszamy z musem gruszkowym. Wykładamy mus do plastikowej formy, średniej wielkości i mrozimy przez 3-4 godziny, mieszając co 30 minut, aby nie powstały kryształki lodu. Przed podaniem wyjmujemy z zamrażarki, nakładamy sorbet gorącą łyżką do miseczek lub pucharków, ozdabiamy plasterkiem limonki i miętą. 


Smacznego!
 

14 komentarzy:

  1. Takie orzeźwienie musi byc wspaniałe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem skąd właściwie wzięło się we mnie przekonanie, że nie lubię sorbetów.
    Jakieś już zupełnie zapomniane, pojedyncze doświadczenie?
    Patrząc na ten, postanowiłam spróbować.:)
    Fenomenalne składniki - przecież to nie ma prawa smakować źle!:)
    Serdeczności.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wiosenko- o tak, orzeźwia niesamowicie!

    Lekka- często mam takie swoje "widzimisię", że "niby" czegoś nie lubię, ale to chyba podświadomośc tak działa. Nie ma rady - trzeba spróbować! :) Dziękować!

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pysznie wygląda ... i nie jest raczej trudne do zrobienia więc chętnie spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam juz sorbet malinowy i cytrynowy:)
    ale gruszkowego jeszcze nie:)

    pozdatwiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię sorbety, ale gruszkowego jeszcze nie jadłam - ten wygląda doskonale :D

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajnie dobrane składniki - sorbet musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam sorbety a Twój wygląda kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wj!!! ale wspaniale brzmi ta lodowa propozycja :)podoba mi sie te polaczenie smakowe :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny sorbecik. Bardzo je lubię, ale gruszkowego to chyba nie jadłam jeszcze.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszna ochloda w upalne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję serdecznie wszystkim!

    W tym sorbecie przeważa smak gruszki, wyczuwa się też limonkę i delikatny posmak likieru kokosowego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Coraz bardziej przekuję się do gruszek, więc wierzę że zmrożone z tak zacnymi dodatkami smakują świetnie;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. grumko- gruszki są wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń