Pierożki z jabłkami
Te pierożki to smak mojego dzieciństwa. Bardzo często robiła mi je mama. Jestem miłośnikiem pierogów, uwielbiam je z każdym nadzieniem, słodkim, warzywnym, mięsnym...pierogi są przepyszne!
Pierożki dołączają do akcji Retro kuchnia na Durszlaku.
Składniki na 40-50 pierogów
Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
1 jajo
szczypta soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Poza tym:
3-4 średnie jabłka
cytryna
8 dag masła
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta cynamonu
Ciasto: mąkę przesiewamy przez sitko, robimy dołek, wbijamy jajo, dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek.
Mieszamy niedbale ze sobą po czym dolewamy wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy (ręką) sok z jabłuszek (można go wypić), skrapiamy je cytryną.
Masło, cukier, cynamon i bułkę tartą, roztapiamy na ogniu, zrumieniamy.
Ciasto na pierogi dzielimy na lub 3 części (łatwiej je rozwałkować), rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką lub filiżanką pierogi, nakładamy po 1 łyżeczce jabłek i zlepiamy pierogi.
Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia i jeszcze 4-5 minut na małym ogniu.
Pierogi podajemy polane roztopionym masłem.
Smacznego!
Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
1 jajo
szczypta soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Poza tym:
3-4 średnie jabłka
cytryna
8 dag masła
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta cynamonu
Ciasto: mąkę przesiewamy przez sitko, robimy dołek, wbijamy jajo, dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek.
Mieszamy niedbale ze sobą po czym dolewamy wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy (ręką) sok z jabłuszek (można go wypić), skrapiamy je cytryną.
Masło, cukier, cynamon i bułkę tartą, roztapiamy na ogniu, zrumieniamy.
Ciasto na pierogi dzielimy na lub 3 części (łatwiej je rozwałkować), rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką lub filiżanką pierogi, nakładamy po 1 łyżeczce jabłek i zlepiamy pierogi.
Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia i jeszcze 4-5 minut na małym ogniu.
Pierogi podajemy polane roztopionym masłem.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam pierogów z jabłkami, wow! Koniecznie musze wypróbowac tak mnie to zaciekawiło :))
OdpowiedzUsuńPolecam, są pyszne :)
Usuńuwielbiam pierożki z jabłkami :) Ja podaję ze słodka śmietanką i cukrem )
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie ten smak...
Pierogi to najlepsza potrawa na świecie! :)
OdpowiedzUsuńŻycie bez pierogów byłoby nudne ;D Jadłam już z różnymi nadzieniami, ale jeszcze nigdy z jabłkiem. Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł...takie pierożki muszą być bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi i jestem ich gorącą zwolenniczką:) Z jabłkami jeszcze nie próbowałam, chętnie przetestuję:)
OdpowiedzUsuńA ja takich jeszcze nie jadlam. Na slodko byly juz z twarozkiem i rodzynkami, z truskawkami i smietana... Z jablkiem musza smakowac pysznie!
OdpowiedzUsuńŚliczne. Z jabłkami jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam pierożków z jabłuszkiem. Chętnie skosztuję, bo ja na słodko to lubię takie sprawy. Moja mama robi dobre pierogi z twarożkiem i rodzynkami,pycha:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię :*
Robiłam. Jabłka w pierogach są genialne, choć to nie to samo co truskawki czy jagody. ;p
OdpowiedzUsuńo nie i znowu zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię z jagodami :) Ale w zimie, gdy świeżych owoców brak, a jabłek pod dostatkiem, warto spróbować takich pierożków.
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim !
jakie smakowite! i to masełko z wierzchu... mniam
OdpowiedzUsuńBez masełka być nie może ;)
Usuńmmmmm bardzo lubię takie pierożki!! chętnie bym sobie teraz zjadła :) Pozdrawiam cieplutko i będę zaglądać z przyjemnością :-D
OdpowiedzUsuńale apetyczne zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńwyglądają cudnie! a z jabłkami jeszcze nigdy nie jadłam, muszę to nadrobić koniecznie! :) pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńOjej jak dawno tu nie byłam ...Monia a tu tyle siępozmieniało ...obiecuję gościć częściej świetna strona :)(: Gratuluje
OdpowiedzUsuńDominika, Marta&Rafał, Kasia - dziękuję ślicznie :)
OdpowiedzUsuńPysiu kochana, witaj :) Nie wiedziałam, że też prowadzisz bloga kulinarnego, z chęcią będę Cię podpatrywać. Buziaczki :*
jadłam z truskawkami i jagodami, ale jabłkowych nie próbowałam, ciekawe.
OdpowiedzUsuńmonami- polecam :)
OdpowiedzUsuń