Ekstrakt z wanilii

Monica 20 Comments


To wspaniała rzecz! Zamiast sztucznego aromatu/olejku waniliowego taki ekstrakt fenomenalnie będzie spełniał jego rolę w kuchni. Można używać go do wszystkich wypieków, deserów, mas, kremów, bitej śmietany (poza gorącymi, bo podczas gotowania alkohol z aromatem się ulotni). Ja zalałam laski wanilii nie samą wódką, ale też i brandy. Aromat ekstraktu jest fantastyczny. Już po tygodniu zmieni kolor na taki "herbaciany" i nadal będzie ciemniał. Po co kupować go w sklepie (ciężko dostępny), zamawiać przez internet jak można go zrobić samemu ? To bardzo praktyczna rzecz, polecam!



Składniki na 1 buteleczkę 250 ml

3 laski wanilii
150 ml wódki czystej
100 ml brandy (lub rumu)

Laski wanilii nacinamy wzdłuż ale nie przecinając do samego końca. Wsadzamy je do buteleczki, zalewamy alkoholami aż po nasadę i zamykamy buteleczkę. 

Odstawiamy w ciemne miejsce na +/- 8 tygodni. Ja korzystałam z ekstraktu już po 3 tygodniach. Gdy zużyjemy połowę ekstraktu dopełniamy go wódką.


20 komentarzy:

  1. To prawda, nic nie zastąpi takiego ekstraktu:) Sama też robię w domu i stosuję do różnych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię ekstrakt i cukier sama. Nie ma to jak prawdziwy zapach wanilii :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ja mam w domu ekstrakt waniliowy :) Czy mi sie wydaje, czy nastapily tu na blogu male zmiany? :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Odmłodziłam" go odrobinę i dodałam strony ;) Mam nadzieję, że się podoba :)

      Usuń
  4. Świetna sprawa :) Jednak ja raczej unikam aromatu wanilii w kuchni - mam problem z tym zapachem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się, bardzo praktyczna rzecz. Mój ekstrakt nastawiłam w maju zeszłego roku. Jest bardzo wydajny i świetnie się sprawdza :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny widok!
    Odkąd zaczęłam robić sama,nigdy już nie kupię w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki pięknoto, nigdy bym na to nie wpadła :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Często w przepisie pomijałam ten składnik albo zastępowałam cukrem waniliowym, a teraz chyba sama go zrobię:P

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł :) prawdziwe i pewne składniki - rewelacja, zapisuję do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki ekstrakt to wspaniała rzecz. Też używam takiego domowego.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję serdecznie wszystkim za odwiedziny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiedziałam, że takie coś jest, ale nie chciało mi się tym interesować głębiej. Teraz przeczytałam o tym u Ciebie i na pewno zrobię samodzielnie taki ekstrakt. Dziękuję za inspirację. Ala

    OdpowiedzUsuń
  13. zbieram się i zbieram do jego przygotowania... ma cudownie bursztynowy kolor

    OdpowiedzUsuń
  14. ja też się zbieram do zrobienia ekstraktu z wanilii, już od jakiegos miesiąca. Ale! Już kupiłam wanilię, więc pierwszy krok poczyniony :)

    OdpowiedzUsuń
  15. to super sposób też tak robię :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny przepis, ja dawałem tylko wódkę.

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmmm... już czuję ten aromat! Świetny zamiennik dla sztucznych ekstarktów ;)

    OdpowiedzUsuń