Najsmaczniejszy chlebek bananowy

Monica 25 Comments


Uwielbiam to ciasto za jego prostotę, szybkość przygotowania i smak. Ma same zalety :) Piekłam różne chlebki bananowe, ale ten moim zdaniem jest najlepszy. Jak to ja, mam w zwyczaju kombinatorstwo, upiekłam "po swojemu" i bez skromności stwierdzam, że taki jest najlepszy. Dlaczego? Mięciutki, rozpływający się w ustach, pachnący i bez zakalca... Mężulowi bardzo smakował...zjadał go z Nutellą i stwierdził, że następnym razem mam zrobić z czekoladą (to czekoladożerca jest, dla niego nigdy nic nie jest za słodkie).
Dzisiaj Dzień Kobiet, więc przede wszystkim Panie zapraszam na kawałeczek rozpływającego się w ustach chlebka!



Składniki na formę 31x13cm

2 szklanki mąki pszennej, przesianej
0.5 szklanki kwaśnej śmietany (np. 18 %, może być też maślanka)
2 jaja, roztrzepane
3 banany, średniej wielkości, dojrzałe, rozgniecione
1,5 szklanki cukru
0.5 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej, płaska
1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 16 g cukru waniliowego (ewentulanie kropla aromatu)

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.

W misce roztrzepujemy jaja, dodajemy smietanę, olej, ekstrakt i rozgniecione banany. Łączymy wszystko trzepaczką.

W innej misce łączymy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.

Masę jajeczną wlewamy do suchych składników. Mieszamy wszystko do połączenia skladników, minutę.

Formę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 65-70 minut. Radzę sprawdzić patyczek, jeśli jest suchy, ciasto jest upieczone.

Ciasto po częściowym ostygnięciu wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy.

Smacznego!

25 komentarzy:

  1. Mi do tej pory najbardziej smakował chlebek S.Dahl.
    Ale ta wersja brzmi tak samo wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja bardzo lubie bananowe chlebki. Wpraszam sie na kawaleczek :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbuję, bo ostatnio często robię bananowe wypieki:) Zapowiada się pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha *.*
    Jak tylko wyzdrowieję nieco, wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. chlebek bananowy jak najbardziej, robię co jakiś czas i bardzo sobie chwalę. Próbowałaś podsmażony na maśle? jest przepyszny, takie australijskie śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieee, ale super sprawa, spróbuję podsmażyć następnym razem :)

      Usuń
  6. ach jak ja lubie bananowe wypieki:) porywam kawaleczek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne, a ja tak dawno takiego nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Monico, chlebek obłędny! Uwielbiam bananowe, są takie pachnące i pyszne.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mam właśnie ochotę na chlebek bananowy! zapisuję przepis, pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek bananowy to coś wspaniałego :D Częstuję się kawałeczkiem.

    OdpowiedzUsuń
  11. też kiedyś zrobiłam i przyniosłam do pracy... Bardzo szybko zniknęło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Próbowałam kiedyś takiego chlebka i muszę powiedzieć, że niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja nie piekłam jeszcze chlebka bananowego. Mój pierwszy będzie z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj upiekłam :) Od początku powalała mnie ilość cukru, do sernika moja mama daje 3/4 szklanki . Zrobiłam z podwójnej porcji,zawsze zanoszę pół blaszki do pracy. Dałam 7 bananów,bo tyle miałam. Niestety,nic ich nie czuć ;/ Nie wyszedł zakalec, skórka jest rewelacyjna,ale szkoda , że banana nic a nic nie czuć;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik to sernik. Nie bardzo rozumiem o czym piszesz, czy piekłaś jakiś sernik z podwójnej porcji czy chlebek z mojego przepisu ? 7 bananów to stanowczo za dużo, ciasto z taką ilością bananów zapewne było ciężkie i mokre. A to, że nie czuć 7 bananów to indywidualne gusta i smaki, bo mi przy 3 pachniał oszałamiająco. Polecam trzymać się przepisu następnym razem, powodzenia! :)

      Usuń
    2. Twój chlebek robiłam z podwójnej porcji, więc bananów miało być 6 a dałam 7 bo akurat tyle miałam :)Nie wyszło ciężkie i mokre, nawet nie była zakalca ;) Może jakieś banany słabe były?

      Usuń
    3. Albo gatunek, np. mączne ale bez smaku. Czasami takie się trafiają.

      Usuń
  15. Zrobiłam wczoraj wieczorem, wyszedł super:) Dziekuję za przepis i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował! Dziękuję za wpis!

      Usuń
  16. Upiekłam i już zjedliśmy :) Przepyszne było!
    http://przystole.blox.pl/2012/03/Ciasto-bananowe.html

    OdpowiedzUsuń
  17. Tak jak pisałam wyżej, upiekłam mój pierwszy chlebek bananowy z Twojego przepisu właśnie. Jest REWELACYJNY, już nigdy nie będę szukać innego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że chlebek się udał :)

      Usuń