Najsmaczniejszy chlebek bananowy
Uwielbiam to ciasto za jego prostotę, szybkość przygotowania i smak. Ma same zalety :) Piekłam różne chlebki bananowe, ale ten moim zdaniem jest najlepszy. Jak to ja, mam w zwyczaju kombinatorstwo, upiekłam "po swojemu" i bez skromności stwierdzam, że taki jest najlepszy. Dlaczego? Mięciutki, rozpływający się w ustach, pachnący i bez zakalca... Mężulowi bardzo smakował...zjadał go z Nutellą i stwierdził, że następnym razem mam zrobić z czekoladą (to czekoladożerca jest, dla niego nigdy nic nie jest za słodkie).
Dzisiaj Dzień Kobiet, więc przede wszystkim Panie zapraszam na kawałeczek rozpływającego się w ustach chlebka!
Składniki na formę 31x13cm
2 szklanki mąki pszennej, przesianej
0.5 szklanki kwaśnej śmietany (np. 18 %, może być też maślanka)
2 jaja, roztrzepane
3 banany, średniej wielkości, dojrzałe, rozgniecione
1,5 szklanki cukru
0.5 szklanki oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej, płaska
1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 16 g cukru waniliowego (ewentulanie kropla aromatu)
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.
W misce roztrzepujemy jaja, dodajemy smietanę, olej, ekstrakt i rozgniecione banany. Łączymy wszystko trzepaczką.
W innej misce łączymy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól.
Masę jajeczną wlewamy do suchych składników. Mieszamy wszystko do połączenia skladników, minutę.
Formę natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 65-70 minut. Radzę sprawdzić patyczek, jeśli jest suchy, ciasto jest upieczone.
Ciasto po częściowym ostygnięciu wyjmujemy z formy, posypujemy cukrem pudrem i kroimy.
Smacznego!
Mi do tej pory najbardziej smakował chlebek S.Dahl.
OdpowiedzUsuńAle ta wersja brzmi tak samo wspaniale!
I ja bardzo lubie bananowe chlebki. Wpraszam sie na kawaleczek :))
OdpowiedzUsuńWypróbuję, bo ostatnio często robię bananowe wypieki:) Zapowiada się pysznie!
OdpowiedzUsuńPycha *.*
OdpowiedzUsuńJak tylko wyzdrowieję nieco, wypróbuję.
wygląda znakomicie!!!
OdpowiedzUsuńchlebek bananowy jak najbardziej, robię co jakiś czas i bardzo sobie chwalę. Próbowałaś podsmażony na maśle? jest przepyszny, takie australijskie śniadanie.
OdpowiedzUsuńNieee, ale super sprawa, spróbuję podsmażyć następnym razem :)
Usuńach jak ja lubie bananowe wypieki:) porywam kawaleczek:)
OdpowiedzUsuńcudne, a ja tak dawno takiego nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńMonico, chlebek obłędny! Uwielbiam bananowe, są takie pachnące i pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
mam właśnie ochotę na chlebek bananowy! zapisuję przepis, pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńChlebek bananowy to coś wspaniałego :D Częstuję się kawałeczkiem.
OdpowiedzUsuńteż kiedyś zrobiłam i przyniosłam do pracy... Bardzo szybko zniknęło :)
OdpowiedzUsuńPróbowałam kiedyś takiego chlebka i muszę powiedzieć, że niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńJa nie piekłam jeszcze chlebka bananowego. Mój pierwszy będzie z Twojego przepisu:)
OdpowiedzUsuńDzisiaj upiekłam :) Od początku powalała mnie ilość cukru, do sernika moja mama daje 3/4 szklanki . Zrobiłam z podwójnej porcji,zawsze zanoszę pół blaszki do pracy. Dałam 7 bananów,bo tyle miałam. Niestety,nic ich nie czuć ;/ Nie wyszedł zakalec, skórka jest rewelacyjna,ale szkoda , że banana nic a nic nie czuć;/
OdpowiedzUsuńSernik to sernik. Nie bardzo rozumiem o czym piszesz, czy piekłaś jakiś sernik z podwójnej porcji czy chlebek z mojego przepisu ? 7 bananów to stanowczo za dużo, ciasto z taką ilością bananów zapewne było ciężkie i mokre. A to, że nie czuć 7 bananów to indywidualne gusta i smaki, bo mi przy 3 pachniał oszałamiająco. Polecam trzymać się przepisu następnym razem, powodzenia! :)
UsuńTwój chlebek robiłam z podwójnej porcji, więc bananów miało być 6 a dałam 7 bo akurat tyle miałam :)Nie wyszło ciężkie i mokre, nawet nie była zakalca ;) Może jakieś banany słabe były?
UsuńAlbo gatunek, np. mączne ale bez smaku. Czasami takie się trafiają.
UsuńZrobiłam wczoraj wieczorem, wyszedł super:) Dziekuję za przepis i pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował! Dziękuję za wpis!
UsuńUpiekłam i już zjedliśmy :) Przepyszne było!
OdpowiedzUsuńhttp://przystole.blox.pl/2012/03/Ciasto-bananowe.html
Ciesze się, że smakowało :)
UsuńTak jak pisałam wyżej, upiekłam mój pierwszy chlebek bananowy z Twojego przepisu właśnie. Jest REWELACYJNY, już nigdy nie będę szukać innego przepisu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i cieszę się, że chlebek się udał :)
Usuń