Ciasto ucierane migdałowe z jagodami
Dary lasu. Jagody vel borówki. Ubóstwiam. Najlepiej gdy jeszcze pachną ściółką. Cała przyjemność w ich własnoręcznym zbieraniu, podjadaniu prosto z krzaka i domywaniu brudnych, fioletowych rąk :) Ciasto ucierane, jak wiecie jedno z moich ulubionych, wspaniały aromat migdałów pysznie łączy się z cierpko-słodkimi jagodami. Jest puszyste, aromatyczne, idealne do kawy, bardzo smakowało mojej mamie.
Składniki na ciasto na blaszkę 22x31cm
25 dag masła/margaryny, koniecznie miękkiej
20 dag cukru pudru
3 jaja, temp. pokojowa
16 g cukru waniliowego
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 ml mleka, temp. pokojowa
2 łyżki bułki tartej
0.5 szklanki płatków migdałowych
kilka kropli aromatu migdałowego
2-2,5 szklanki jagód (mogą być mrożone)
Masło/margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok. 5 minut. Dodajemy po jednym jaju, po każdym ucierając. Następnie dosypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na przemian z mlekiem. Na koniec wsypujemy bułkę tartą, płatki migdałów i wlewamy olejek migdałowy.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wyrównujemy powierzchnię i wysypujemy na wierzch jagody.
Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut (lub do suchego patyczka).
Posypujemy cukrem pudrem gdy wystygnie. Podajemy.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
dużo jagód w cieście to lubię
OdpowiedzUsuńPodajesz tyle przepisów, wszystkie chcę zrobić ale przez to chyba nigdy z kuchni nie wyjdę! :)
OdpowiedzUsuńCiasto z jagodami uwielbiam i mama często robi ale jak są do tego migdały to już mi ślinka cieknie...
Ach, kiedy ja zamieszkam sama... będę sobie mogła gotować i gotować. :)
Pyszne połączenie, robiłam w ubiegłym roku:)
OdpowiedzUsuńtyyyle jagód! musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho. Musiało świetnie smakować dzięki dodatkowi migdałów:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, wygląda pięknie, smacznie i kusząco :)
OdpowiedzUsuńmuszę skoczyć po jagody i sobie zrobić, bo wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńtakie ciacho do kawy to prawdziwy rarytas:)
OdpowiedzUsuńMniam, fantastyczne jest to ciasto ! :))
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle kusząco! ;)i przy tym tak domowo...;)
OdpowiedzUsuńZałapię się na kawałek?;)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować ;)
Usuńcudownie wyglądają te jagody z wierzchu
OdpowiedzUsuńjeju ale piekne ciacho!!! jestes bez serca!!!!!
OdpowiedzUsuńJagodowe z migdałami...
OdpowiedzUsuńMonika,brzmi jak największe pokuszenie.
Wspaniałe!
Dziękuję i zachęcam do pieczenia!
OdpowiedzUsuńwłaśnie piekę drożdżowe ze śliwami Twojego przepisu - to będzie następne!!!! a w ogóle całkiem przypadkiem trafiłam na Twojego bloga i co ja patrzę...ten sam nick co ja tyle, że pierwsza litera duża, pozdrawiam imienniczkę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam!
Usuń