Ciasto ucierane migdałowe z jagodami

Monica 18 Comments



Dary lasu. Jagody vel borówki. Ubóstwiam. Najlepiej gdy jeszcze pachną ściółką. Cała przyjemność w ich własnoręcznym zbieraniu, podjadaniu prosto z krzaka i domywaniu brudnych, fioletowych rąk :) Ciasto ucierane, jak wiecie jedno z moich ulubionych, wspaniały aromat migdałów pysznie łączy się z cierpko-słodkimi jagodami. Jest puszyste, aromatyczne, idealne do kawy, bardzo smakowało mojej mamie.



Składniki na ciasto na blaszkę 22x31cm

25 dag masła/margaryny, koniecznie miękkiej
20 dag cukru pudru
3 jaja, temp. pokojowa
16 g cukru waniliowego
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
130 ml mleka, temp. pokojowa
2 łyżki bułki tartej
0.5 szklanki płatków migdałowych
kilka kropli aromatu migdałowego
2-2,5 szklanki jagód (mogą być mrożone)

Masło/margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ok. 5 minut. Dodajemy po jednym jaju, po każdym ucierając. Następnie dosypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na przemian z mlekiem. Na koniec wsypujemy bułkę tartą, płatki migdałów i wlewamy olejek migdałowy.

Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wyrównujemy powierzchnię i wysypujemy na wierzch jagody.

Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut (lub do suchego patyczka).

Posypujemy cukrem pudrem gdy wystygnie. Podajemy.

Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

18 komentarzy:

  1. dużo jagód w cieście to lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. Podajesz tyle przepisów, wszystkie chcę zrobić ale przez to chyba nigdy z kuchni nie wyjdę! :)

    Ciasto z jagodami uwielbiam i mama często robi ale jak są do tego migdały to już mi ślinka cieknie...
    Ach, kiedy ja zamieszkam sama... będę sobie mogła gotować i gotować. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenie, robiłam w ubiegłym roku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. tyyyle jagód! musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne ciacho. Musiało świetnie smakować dzięki dodatkowi migdałów:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasto, wygląda pięknie, smacznie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę skoczyć po jagody i sobie zrobić, bo wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. takie ciacho do kawy to prawdziwy rarytas:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, fantastyczne jest to ciasto ! :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda niezwykle kusząco! ;)i przy tym tak domowo...;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Załapię się na kawałek?;)

    OdpowiedzUsuń
  12. cudownie wyglądają te jagody z wierzchu

    OdpowiedzUsuń
  13. jeju ale piekne ciacho!!! jestes bez serca!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jagodowe z migdałami...
    Monika,brzmi jak największe pokuszenie.
    Wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję i zachęcam do pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  16. właśnie piekę drożdżowe ze śliwami Twojego przepisu - to będzie następne!!!! a w ogóle całkiem przypadkiem trafiłam na Twojego bloga i co ja patrzę...ten sam nick co ja tyle, że pierwsza litera duża, pozdrawiam imienniczkę :)

    OdpowiedzUsuń