Dżem truskawkowo-rabarbarowy
Może odrobinę za późno dodaję ten post, bo rabarbaru jest już mało, ale dżem gorąco polecam do zapisania na następny rok. To zdecydowanie mój ulubiony dżem. Nie zdawałam sobie sprawy, że kwaskowy rabarbar tak wspaniale skomponuje się z truskawkami. Jest pyszny! W tym roku zrobiłam go więcej, bo w poprzednim, te 10 słoiczków było zdecydowanie zbyt małą ilością...zniknęły w szybkim tempie, głównie za moją sprawą. Gorąco polecam!
Czy u Was też są takie upały ? Przydałaby się jakaś orzeźwiająca lemoniada, prawda? :)
Składniki na około 10 małych słoiczków
1 kg truskawek
około 1 kg rabarbaru
3 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
opcjonalnie żelfix
Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki i zasypujemy cukrem (1,5 szklanki). Odstawiamy na kilka godzin (np. na noc) aż puści sok.
Gdy puści sok, truskawki myjemy obieramy z szypułek, dodajemy do rabarbaru razem z pozostałym cukrem i gotujemy wszystko na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Miksujemy wszystko blenderem (rabarbar będzie owijał się wokół ostrza, więc róbmy to ostrożnie). Dodajemy sok z cytryny i ewentualnie żelfix, gotujemy aż dżem zgęstnieje (kilka minut).
Przekładamy dżem do czystych słoiczków, zamykamy, odwracamy dnem do góry i przykrywamy kocem*. Następnego dnia wynosimy do spiżarni/piwnicy.
*ja często jeszcze zagotowuję słoiczki z dżemem, owinięte w gazetę, około 15-20 minut , wtedy dżem można dłużej przechowywać przetwory
Smacznego!
Może jeszcze gdzieś znajdę rabarbar...Bardzo chciałabym zrobić taki dżem..
OdpowiedzUsuńPołączenie truskawek z rabarbarem wyśmienite, piękny kolor dzemu :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDżem wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńA do tego naleśniki.
Poezja!
Ach,pyszności! Uwielbiam to połączenie w dżemach, ciastach, jest super. :)
OdpowiedzUsuńJa mam jeszcze rabarbar, mój ogródkowy to dopiero się nadaje do spożycia:)
Pozdrawiam.:)
Ale apetycznie wygląda! Ja jeszcze nigdy nie robiłam dżemów. A na ten bym miała ochotę :)
OdpowiedzUsuńO mamo ale to pysznie wygląda. Nie wpadłabym na pomysł połączenia truskawek i rabarbaru. :) Moja mama robi dżemy bo ja jestem jeszcze na niskim poziomie sztuki kulinarnej :D I muszę podrzucić jej koniecznie ten pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za odwiedziny :)
OdpowiedzUsuń