Tort czekoladowy
Tort ten upiekłam na urodziny mojego męża :) Torcik nie jest bardzo słodki, a krem jedwabiście gładki i pyszny! Słodycz czekolady przełamuje kwaśny smak dżemu porzeczkowego. Dlatego też, polecam użyć dżemu z kwaśnych owoców do przełożenia tortu. I jak to przy tortach, zawsze wymyślam je sama... biszkopt, masę, ewentualne dodatki ponieważ, nigdy nie mogę znaleźć takiego przepisu, aby spełniał wszystkie moje oczekiwania ;) Polecam!
Składniki na tortownicę 24 cm
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
szczypta soli
Krem czekoladowy:
40 dag masła lub dobrej margaryny
150 g czekolady deserowej (ewentulanie 3 czubate łyżki kakao)
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki spirytusu
Poncz kawowy:
1 szklanka kawy rozpuszczalnej zaparzonek z 5 łyżeczek
2-3 łyżki wódki lub rumu
Poza tym:
dowolny dżem (u mnie z czerwonej porzeczki, może być malinowy, z czarnej porzeczki, śliwkowy)
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni C. Dno tortownicy smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą.
Przygotowanie biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i uijamy ze szczyptą soli na sztywno. Porcjami dosypujemy cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy nadal. Przesiewamy mąki i dodajemy porcjami do piany. Na końcu dodajemy po 1 łyżce kakao. Mieszamy i wykładamy do tortownicy. Pieczemy około 30 minut lub do suchego patyczka. Gdy biszkopt wystygnie, kroimy go na trzy części.
Przygotowanie kremu: masło/margarynę ucieramy z cukrem pudrem krótko, stopniowo dodajemy roztopioną i wystudzoną czekoladę lub kakao. Na końcu wlewamy alkohol. Krem dzielmy na 2 części jedną na przełożenie, drugą na obłożenie tortu.
Na dno tortownicy układamy wierzchni krążek tortu (na górze powinien być krążek z dna tortu, wtedy tort będzie równy). Składniki ponczu mieszamy, studzimy. Nasączamy 1 krążek tortu 1/3 ponczu, smarujemy kremem, przykrywamy drugim krążkiem, nasączamy ponczem i smarujemy dżemem i nakrywamy trzecim krążkiem, który również nasączamy ponczem. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem.
Wygląda pięknie, elegancko bardzo:)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego dla Męża!:)
uwielbiam! <3
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym do kawy....
OdpowiedzUsuńPrzepiekny torcik. Maz na pewno byl zachwycony :) Wszystkiego najlepszego dla Niego z okazji urodzin :))
OdpowiedzUsuńUsciski.
P.S. Jak tam Malenstwo? :)
Dziękujemy!
UsuńMaleństwo już nie takie małe, za tydzień skończy 2 miesiące. Rośnie zdrowa, teraz czekają nas szczepienia i troszkę obaw z tym związanych.
Ja tez mialam obawy ale zaszczepilam. Chociaz pamietam, ze na jedno szczepienie sie nie zgodzilam mimo nalegan (zbyt duzo naczytalam sie negatywnych opinii w internecie i postanowilismy na wlasna odpowiedzialnosc z niego zrezygnowac).
UsuńBuziaki dla mimo wszystko Malutkiej :)
Ech, zobaczymy jak to będzie...
UsuńMoniko,
OdpowiedzUsuńtort z dżemem porzeczkowym...
Brzmi jak bajka!
Wspaniały.
ale elegancki!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie za odwiedziny!
OdpowiedzUsuńbaardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńCudny torcik i smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPiękny! i bardzo elegancki. Mąż był na pewno zachwycony :-)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje, cudownie udekorowany
OdpowiedzUsuńpiękności :)
OdpowiedzUsuńObłędny...pomimo upału za oknem, wciągnęłabym niemały kawałek ;)
OdpowiedzUsuńprzepiękny tort! Mąż ma z Tobą dobrze :)
OdpowiedzUsuńRewelacja:)
OdpowiedzUsuńMąż musiał być zachwycony! za tortami ogólnie nie przepadam bo są za słodkie i za bardzo nasączone alkoholem ale ten wygląda na smaczny a zwłaszcza, że dodałaś do niego dżem porzeczkowy. Mmmmmmusi być pycha.
OdpowiedzUsuńTorty muszą być słodkie ;) Taka ich uroda. Dlatego jest tu kwaśny dżem, który trochę przełamuje tą słodycz. Alkoholu praktycznie wcale nie było czuć, bo nie jest go dużo, mocniej wyczuwalna od alkoholu była kawa.
UsuńDziękuję!
Cudowny tort czekoladowy!
OdpowiedzUsuńTrochę pracochłonny, jak to zwykle w przypadku tortów bywa, ale myślę, że absolutnie wart poświęconego czasu. Wygląda doskonale i jestem pewna, że tak samo smakuje.
Serdecznie pozdrawiam,
Edith
Czasami warto spędzić więcej czasu, bo potem efekt jest pyszny :) Dziękuję!
UsuńWspaniale się prezentuje! Na pewno kosztował wiele pracy, ale jego smak na podniebieniu wynagrodzi wszystko!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńGeneralnie tort z tych bardzo słodkich. Torty wcale nie muszą być mega słodkie, bo wtedy są mdłe i po jednym kawałku ma się dość. Powinny być lekkie i orzeźwiające, tak, żeby chciało się sięgnąć po następny i następny kawałek. Być może sprawi to dżem porzeczkowy, o ile nie będzie przesłodzony tylko o smaku naturalnym.
OdpowiedzUsuńMam pytanie, czy łyżka mąki ziemniaczanej lub kakao jest płaska, czy kopiata czyli czubata?
Ciekawska
Nie jest mega słodki, jest słodki, bo każdy torty słyną ze swej słodyczy. Nawet cytrynowy tort będzie słodki, po prostu trzeba by było nie dodawać cukru do mas ;) Ale dla mnie wtedy taki tort będzie bez smaku. Bo tort powinno się jeść właśnie po jednym kawałku. Konkludując: każdy ma swoje gusta smakowe ;)
UsuńŁyżka mąki ziemniaczanej jest nie kopiata, nie płaska- taka średnia.
Pozdrawiam!