Bakłażany nadziewane po indyjsku z dipem paprykowym
Znudziło mi się klasyczne pomidorowo-serowe nadzienie do bakłażanów. Postanowiłam zrobić je w inny sposób, zastanawiałam się w jaki. Padło na smaki Indii. Samo mięso i ryż, mimo, że aromatyczne - to zdecydowanie za mało, pasowało do nich coś jeszcze, tylko co? Padło na dip, których jest pełno w kuchni indyjskiej. Nadzienie z mięsa, brązowego ryżu i przypraw świetnie smakuje, a dip paprykowy doskonale się dopasował do całości, bakłażany dosłownie rozpływają się w ustach.
Składniki dla 4 osób
2 bakłażany
Indyjskie nadzienie:
2 woreczki brązowego ryżu
20 dag mielonego mięsa (jagnięcina lub kurczak)
1 cebula
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka garam masala
0.5 łyżeczki curry
0.5 łyżeczki słodkiej papryki
1.3 łyżeczki imbiru
kilka ziaren pieprzu indyjskiego
sól
Dip paprykowy:
300g jogurtu naturalnego
0.5 czerwonej papryki(lub więcej, wg gustu)
0.5 łyżeczki słodkiej papryki
1 papryczka chili lub 1/3 łyżeczki chili w proszku
sól
Bakłażany myjemy, przekrawamy na pół wydrążamy środek, zostawiając około 1-1,5 cm brzegi. Nie odcinamy końcówek, jedynie zieloną część. Posypujemy solą i odstawiamy.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Na oliwie smażymy drobno posiekaną cebulkę, zmiażdżony czosnek i mięso. Doprawiamy pozostałymi przyprawami i dodajemy ugotowany ryż. Mieszamy dokładnie.
Bakłażany nadziewamy ryżem z mięsem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (w formie podlanej 0.5 szklanki wody) i pieczemy około godziny (45-60minut) aż brzegi bakłażanów będą miękkie.
W tym czasie przygotowujemy dip. Paprykę siekamy drobniutko. Dodajemy do jogurtu i przyprawiamy. Odstawiamy do "przegryzienia".
Upieczone bakłażany przekładamy na talerze i polewamy dipem paprykowym.
Smacznego!
z sosem im ładnie :)
OdpowiedzUsuńPyszne indyjskie smaki ! Znakomite bakłażany muszą smakować rewelacyjnie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO mniaaam! Drugie bakłażany jakie dziś mnie ujęły na blogach. Cudowne !
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
bardzo ciekawe nadzienie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bakłażany, a Twoje ładnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńMoniko, szał! świetna propozycja :)
OdpowiedzUsuńWyglada tak cudnie, ze az sie zrobilam glodna. Przed chwila widzialam inny przepis, ale te twoje bardziej podziałały na moje zmysly :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Indyjskie smaki... To jest to!
OdpowiedzUsuń