Ciasto z kremem cytrynowym, nutellą i gruszkami
Zakupiłam cała siatę gruszek i... się rozchorowałam. Ciasto marcepanowo-szafranowe musi poczekać. Dzisiaj pierwsze na blogu ciasto z gruszkami. Piekłam go już wiele razy i zawsze nam smakowało. Jest proste w przygotowaniu, pyszne a jednak niebanalne. Krem o cytrynowym smaku świetnie pasuje do gruszek, do tego słodka nutella, pycha. Polecam!
Składniki na dużą prostokątną formę
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
15 dag masła
6 łyżek cukru pudru
1 żółtka
sól
Krem cytrynowy:
400 g jogurtu naturalnego
2 szklanki śmietany 30 lub 36%
2/3 szklanki cukru
sok o skórka z połowy cytryny
5 łyżeczek żelatyny
Poza tym:
60 dag gruszek (mogą być z puszki, lub świeże, jak najbardziej miękkie)
20 dag nutelli
starta czekolada lub posypka czekoladowa
Przygotowanie ciasta: podane składniki zagniatamy, można dodać łyżeczkę gęstej śmietany gdyby nie chciało się zagnieść. Wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.
Upieczone ciasto studzimy i smarujemy nutellą, na wierchu kładziemy obrane i przekrojone na pół (lub w grubą kostkę) gruszki.
Przygotowanie kremu: żelatynę moczymy w takiej ilości wody aby ją zakryła, rozpuszczamy na ogniu i łączymy w misce z jogurtem. Śmietankę ubijamy z cukrem i delikatnie mieszamy z jogurtem oraz sokiem i skórką z cytryny. Gruszki zalewamy tężejącym kremem i przybieramy startą czekoladą. Ciasto można schłodzić w lodówce aby masa się ścięła, ale nie za długo, bo spód stanie się twardy.
Smacznego!
Ciasto dodaję do akcji:
Już sama nazwa bardzo pobudza moje zmysły... :)
OdpowiedzUsuńaleś mi smaka narobiła :D
OdpowiedzUsuńupiekę w tym tygodniu ahhhh
Absolutnie fantastyczne ciacho! Pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńjeju cudne!!! zapisałam przepis konieczne musze to zjeść !
OdpowiedzUsuńmmm cudowne
OdpowiedzUsuńO wow! Ciasto wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńMniaaamku:)
Fajny przepis, chyba przygotuję go na przyjazd moich przyjaciółek. Mam pytanie: czy te wszystkie masy, warstwy nie powinny się "przegryźć"? Można zrobić je dzień wcześniej?
OdpowiedzUsuńMożna zrobić dzień wcześniej, ale nie trzymać ciasta długo w lodówce bo spód będzie twardy. W tym cieście nic nie musi się "przegryzać", można je konsumować zaraz po zsiadnięciu kremu cytrynowego. I należy pamiętać aby gruszki były miękkie (lepiej się wtedy kroją).
Usuńmniaaam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
zielonakuchnia.blogspot.com
Wygląda bardzo smakowicie, szczególnie ta nutella... :)
OdpowiedzUsuńprzepis super, szczególnie ten krem cytrynowy :)
OdpowiedzUsuńPysznie owocowe ciasto, wygląda bardzo smacznie i cudnie ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń