Ciasto z kremem cytrynowym, nutellą i gruszkami

Monica 12 Comments



Zakupiłam cała siatę gruszek i... się rozchorowałam. Ciasto marcepanowo-szafranowe musi poczekać. Dzisiaj pierwsze na blogu ciasto z gruszkami. Piekłam go już wiele razy i zawsze nam smakowało. Jest proste w przygotowaniu, pyszne a jednak niebanalne. Krem o cytrynowym smaku świetnie pasuje do gruszek, do tego słodka nutella, pycha. Polecam!



Składniki na dużą prostokątną formę

Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
15 dag masła
6 łyżek cukru pudru
1 żółtka
sól

Krem cytrynowy:
400 g jogurtu naturalnego
2 szklanki śmietany 30 lub 36%
2/3 szklanki cukru
sok o skórka z połowy cytryny
5 łyżeczek żelatyny

Poza tym:
60 dag gruszek (mogą być z puszki, lub świeże, jak najbardziej miękkie)
20 dag nutelli
starta czekolada lub posypka czekoladowa

Przygotowanie ciasta: podane składniki zagniatamy, można dodać łyżeczkę gęstej śmietany gdyby nie chciało się zagnieść. Wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni.

Upieczone ciasto studzimy i smarujemy nutellą, na wierchu kładziemy obrane i przekrojone na pół (lub w grubą kostkę) gruszki.

Przygotowanie kremu: żelatynę moczymy w takiej ilości wody aby ją zakryła, rozpuszczamy na ogniu i łączymy w misce z jogurtem. Śmietankę ubijamy z cukrem i delikatnie mieszamy z jogurtem oraz sokiem i skórką z cytryny. Gruszki zalewamy tężejącym kremem i przybieramy startą czekoladą. Ciasto można schłodzić w lodówce aby masa się ścięła, ale nie za długo, bo spód stanie się twardy.

Smacznego!

Ciasto dodaję do akcji:

12 komentarzy:

  1. Już sama nazwa bardzo pobudza moje zmysły... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aleś mi smaka narobiła :D
    upiekę w tym tygodniu ahhhh

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie fantastyczne ciacho! Pyszności! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeju cudne!!! zapisałam przepis konieczne musze to zjeść !

    OdpowiedzUsuń
  5. O wow! Ciasto wygląda bosko!
    Mniaaamku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis, chyba przygotuję go na przyjazd moich przyjaciółek. Mam pytanie: czy te wszystkie masy, warstwy nie powinny się "przegryźć"? Można zrobić je dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić dzień wcześniej, ale nie trzymać ciasta długo w lodówce bo spód będzie twardy. W tym cieście nic nie musi się "przegryzać", można je konsumować zaraz po zsiadnięciu kremu cytrynowego. I należy pamiętać aby gruszki były miękkie (lepiej się wtedy kroją).

      Usuń
  7. mniaaam :)

    pozdrawiam!
    zielonakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smakowicie, szczególnie ta nutella... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. przepis super, szczególnie ten krem cytrynowy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie owocowe ciasto, wygląda bardzo smacznie i cudnie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń