Rybka na zielonej łące pod pierzynką czyli...

Monica 11 Comments


...filet z ryby na szpinaku w sosie beszamelowym. Lekki i pyszny obiad. Mało ryb u mnie na blogu, muszę to nadrobić. Bo przecież są taaakie dobre :) Zapraszam na obiad!



Składniki dla 4-6 osób

Ryby:
4-6 filetów z ryby (może być dorsz, mintaj, halibut, sola, wg gustu)
sól 
sok z cytryny

Szpinak:
500 g szpinaku w liściach (świeże lub mrożone)
2 cebule
10 g masła
3 pomidory
rozmaryn
tymianek
pieprz cytrynowy
sól
gałka muszkatołowa

Sos beszamelowy:
1,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
250 ml mleka
50 g sera żółtego (gouda lub edamski)
gałka muszkatołowa
sól

Filety skropić sokiem z cytryny i osolić.

Szpinak (jeśli jest świeży przelać wrzątkiem na sicie) rozmrozić. Jedną cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. dodać liście szpinaku i dusić pod przykryciem do miękkości około 5-7 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Napełnić szpinakiem żaroodporne naczynie. Ułożyć na nim pomidora pokrojonego w plasterki i talarki cebuli. Na warzywach ułożyć filety z ryby. Posypać je przyprawami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut przykryte folia aluminiową.

W tym czasie przygotować sos beszamelowy. Stopić masło, oprószyć mąką, poczekać aż spęcznieje i zyska jasnożółty kolor. Energicznie mieszając dolewać mleko i gotować na małym ogniu. Odstawić, dodać starty ser i doprawić. Wymieszać. Polać sosem upieczone filety i zapiekać jeszcze 10 minut, bez przykrycia.

Podajemy z puree ziemniaczanym :)

Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Przepyszny obiadek! Ja też bardzo lubię ryby, a coś mało ich na blogu u mnie, trzeba to chyba zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. czytasz mi w myslach -ostatnio myslalam o rybie w szpinaku a twoja wersja mi sie bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny obiadek:) u mnie też mało ryb na blogu, za to dominuje kurczak:P

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja na ten obiadek chętnie wpadnę..;)!

    OdpowiedzUsuń
  5. O jak jej dobrze na tej łące pod pierzynką:-) Pycha wygląda!:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała i przepysznie wygląda pod tak smaczną pierzynką, a z takim sosem to już marzenie !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. taka zapiekana ryba z warzywami pod beszamelem - wspaniały pomysł Moniko ... na pewno go wypróbujemy wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń