Rybka na zielonej łące pod pierzynką czyli...
...filet z ryby na szpinaku w sosie beszamelowym. Lekki i pyszny obiad. Mało ryb u mnie na blogu, muszę to nadrobić. Bo przecież są taaakie dobre :) Zapraszam na obiad!
Składniki dla 4-6 osób
Ryby:
4-6 filetów z ryby (może być dorsz, mintaj, halibut, sola, wg gustu)
sól
sok z cytryny
Szpinak:
500 g szpinaku w liściach (świeże lub mrożone)
2 cebule
10 g masła
3 pomidory
rozmaryn
tymianek
pieprz cytrynowy
sól
gałka muszkatołowa
Sos beszamelowy:
1,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
250 ml mleka
50 g sera żółtego (gouda lub edamski)
gałka muszkatołowa
sól
Filety skropić sokiem z cytryny i osolić.
Szpinak (jeśli jest świeży przelać wrzątkiem na sicie) rozmrozić. Jedną cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. dodać liście szpinaku i dusić pod przykryciem do miękkości około 5-7 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Napełnić szpinakiem żaroodporne naczynie. Ułożyć na nim pomidora pokrojonego w plasterki i talarki cebuli. Na warzywach ułożyć filety z ryby. Posypać je przyprawami.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut przykryte folia aluminiową.
W tym czasie przygotować sos beszamelowy. Stopić masło, oprószyć mąką, poczekać aż spęcznieje i zyska jasnożółty kolor. Energicznie mieszając dolewać mleko i gotować na małym ogniu. Odstawić, dodać starty ser i doprawić. Wymieszać. Polać sosem upieczone filety i zapiekać jeszcze 10 minut, bez przykrycia.
Podajemy z puree ziemniaczanym :)
Smacznego!
pyszności!
OdpowiedzUsuńPrzepyszny obiadek! Ja też bardzo lubię ryby, a coś mało ich na blogu u mnie, trzeba to chyba zmienić ;)
OdpowiedzUsuńczytasz mi w myslach -ostatnio myslalam o rybie w szpinaku a twoja wersja mi sie bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńpyszny obiadek:) u mnie też mało ryb na blogu, za to dominuje kurczak:P
OdpowiedzUsuńTo ja na ten obiadek chętnie wpadnę..;)!
OdpowiedzUsuńO jak jej dobrze na tej łące pod pierzynką:-) Pycha wygląda!:-)
OdpowiedzUsuńWspaniała i przepysznie wygląda pod tak smaczną pierzynką, a z takim sosem to już marzenie !!!
OdpowiedzUsuńtaka zapiekana ryba z warzywami pod beszamelem - wspaniały pomysł Moniko ... na pewno go wypróbujemy wkrótce :)
OdpowiedzUsuń