Ciasto maślankowe z truskawkami, czereśniami i ananasem

Monica 10 Comments


Dobrze znane i lubiane. Poza klasyczną wersją truskawkową, polecam bardziej urozmaiconą i równie pyszną. Taka kombinacja ostatnio bardzo mi zasmakowała, więc dzielę się nią z Wami, równocześnie życząc miłego weekendu :)




Składniki na kwadratową blachę 22 x 31 cm


Ciasto:
1 szkl maślanki
1 szkl cukru
2,5 szkl mąki
3 jajka (całe)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy


Owoce:
kilka truskawek, pokrojonych
2-3 plastry ananasa, pokrojone

kilkanaście czereśni, wydrylowanych


Kruszonka:
15 dag mąki
9 dag margaryny Kasi
17 dag cukru



Ciasto:
Utrzeć całe jajka z cukrami, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na przemian z maślanką. Na końcu dodać olej i wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na ciasto wyłożyć owoce, a na to kruszonkę.



Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać stopioną ochłodzoną Kasię (lub w temperaturze pokojowej) i szybko ręcznie zagnieść.



Piec ok. 30-35 min w temp 175 st. C.



Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Ale pyszny owocowy zestaw! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba się cieszyć owocami lata póki są :)

      Usuń
  2. zaczął sie sezon na pyszne ciasta z owocami -piekne i jedno z moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  3. o jejku, mi do szczęścia same truskawki by wystarczyły ;p a tu jeszcze czereśnie z ananasem ;] pyszne ciasto to musi być :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszny owocowy placek, idealny do kawy:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te maślankowe, jogurtowe ciasta. Są miękkie, wilgotne i pyszne.
    I Twoje tak smacznie wygląda :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. A cóż tu ostatnio tak pusto ?
    Co słychać?

    OdpowiedzUsuń