Szarlotka "Antonówka"

Monica 15 Comments




Szarlotkowy czas...stargany pełne jabłek, chłodniejszy wiatr, słońce ogrzewa choć biegnie coraz niżej, chodniki powoli pokrywają się liśćmi, piękny czas. Zimna jest jesień tego roku. Warto w domu rozgrzać się kubkiem ciepłej herbaty i rozkoszować się kawałkiem szarlotki.



Składniki na dużą prostokątną formę

Ciasto kruche:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
16 g (1 opakowanie) cukru waniliowego
5 jaj
12 dag masła lub margryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Poza tym:
1,2 kg jabłek antonówek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią i kardamonem
0.5 łyżeczki cynamonu
0.5 szklanki wody
1,5 łyżki kaszy manny

Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i rozparzamy w garnku z wodą, cukrami i przyprawami, na samym końcu dodajemy kaszę. Odstawiamy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicy, dodajemy cukry, siekamy z masłem, dodajemy całe jaja i zagniatamy na elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną większą. Większa część rozwałkowujemy i kładziemy na spód formy, wylewamy jabłka i przykrywamy druga rozwałkowaną częścią.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.

Smacznego!

Przepis dodaję do akcji:

15 komentarzy:

  1. kocham antonówki w szarlotce, ja robię tylko zdecydowanie cieńszy spód i kruszonkę lub bezę

    OdpowiedzUsuń
  2. Moniko, wrzuciłam w zakładki i chętnie wypróbuję w przyszły weekend :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. już mi się znudził mój przepis na szarlotkę, więc dziękuję, że zjawiłaś się z odsieczą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię pachnące szarlotki! Cudowna !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda apetycznie:) Może załapię się jeszcze na kawałeczek?;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka to moje ulubione ciacho;-) gości u mnie częściej niż na jesień;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham szarlotki :) Twoja wygląda niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. moje też:) uwielbiam szarlotę:) twoja wygląda idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała szarlotka, taka unikatowa z antonówek :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie. Trzeba by spróbować tego przepisu, z tego co pamiętam moja żona nie dodaje cynamonu.

    OdpowiedzUsuń
  11. zachwycił mnie twój przepis i przygotowałam tą szarlotkę:) znikneła natychmiast po przyrządzeniu:) polecam:)

    OdpowiedzUsuń