Szarlotka "Antonówka"
Szarlotkowy czas...stargany pełne jabłek, chłodniejszy wiatr, słońce ogrzewa choć biegnie coraz niżej, chodniki powoli pokrywają się liśćmi, piękny czas. Zimna jest jesień tego roku. Warto w domu rozgrzać się kubkiem ciepłej herbaty i rozkoszować się kawałkiem szarlotki.
Składniki na dużą prostokątną formę
Ciasto kruche:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
16 g (1 opakowanie) cukru waniliowego
5 jaj
12 dag masła lub margryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Poza tym:
1,2 kg jabłek antonówek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią i kardamonem
0.5 łyżeczki cynamonu
0.5 szklanki wody
1,5 łyżki kaszy manny
Jabłka obieramy, kroimy w plasterki i rozparzamy w garnku z wodą, cukrami i przyprawami, na samym końcu dodajemy kaszę. Odstawiamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicy, dodajemy cukry, siekamy z masłem, dodajemy całe jaja i zagniatamy na elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną większą. Większa część rozwałkowujemy i kładziemy na spód formy, wylewamy jabłka i przykrywamy druga rozwałkowaną częścią.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
Bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńkocham antonówki w szarlotce, ja robię tylko zdecydowanie cieńszy spód i kruszonkę lub bezę
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńMoniko, wrzuciłam w zakładki i chętnie wypróbuję w przyszły weekend :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
już mi się znudził mój przepis na szarlotkę, więc dziękuję, że zjawiłaś się z odsieczą :)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię pachnące szarlotki! Cudowna !
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie:) Może załapię się jeszcze na kawałeczek?;)
OdpowiedzUsuńSzarlotka to moje ulubione ciacho;-) gości u mnie częściej niż na jesień;-)
OdpowiedzUsuńKocham szarlotki :) Twoja wygląda niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuńmoje też:) uwielbiam szarlotę:) twoja wygląda idealnie:)
OdpowiedzUsuńWspaniała szarlotka, taka unikatowa z antonówek :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotki :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Trzeba by spróbować tego przepisu, z tego co pamiętam moja żona nie dodaje cynamonu.
OdpowiedzUsuńzachwycił mnie twój przepis i przygotowałam tą szarlotkę:) znikneła natychmiast po przyrządzeniu:) polecam:)
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się, że smakowała :)
Usuń