Omlet z szynką, papryką i oregano

Monica 12 Comments

Omlety na śniadanie są idealne. Szybkie, łatwe i na ciepło. Ostatnio zasmakowałam w ciepłych śniadaniach. Wydają się być bardziej sycące :) Taki omlet często jadam rano, jest smaczny, aromatyczny, zdrowy i lekko się po nim czuję. Żółciutki, bo jaja niemalże spod samych Bieszczad ;)


Składniki na 1 omlet dla 1 osoby

2 jaja, duże
1/3 czerwonej papryki
1 cebulka, mała
2 plastry szynki, chudej drobiowej lub konserwowej
2 łyżki szczypiorku
sól, pieprz
oregano

Jaja rozbełtujemy z przyprawami i 1 łyżką szczypiorku. Na rozgrzanej patelni teflonowej podsmażamy na dużym ogniu do zrumienienia posiekane w kosteczkę szynkę, cebulkę i paprykę. Zalewamy całość jajami, posypujemy szczypiorem, przykrywamy pokrywkę i podsmażamy na małym ogniu 3-4 minuty, lub do ścięcia się jajek.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Te kolory bardzo pobudzają mój apetyt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie dawno nie robiłam takiego omletu i to zdjęcie wywołało taką kulinarną tęsknotę, że hoho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. BARDZO FAJNY BOGATY W SKŁADNIKI I NA PEWNO SYCĄCY..MAM OCHOTĘ GO WYPRÓBOWAĆ...TYM CZASEM POLECAM NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM,POD BESZAMELOWYM SOSEM! POZDRAWIAM.
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Dania%20g%C5%82%C3%B3wne

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak tu nie lubić takiego omleta :) ? Cudowny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczny omlecik, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie i bardzo wiosennie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. o tak, zjadłabym taką jajecznicę, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Och, wygląda szalenie apetycznie! Muszę sama wypróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń