Bananowe placuszki na mące żytniej z melonem

Monica 5 Comments



Ostatnio placuszki na śniadanie królują. W różnych wersjach. Ta jest moją osobistą poranną kombinacją. Zdrowe, szybkie, smaczne i całkiem słodkie :)



Składniki na 3-4 placuszki dla 1 osoby

1 jajo
3 łyżki jogurtu naturalnego
cynamon (ilość wg gustu)
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
pół łyzeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000), dodajcie tyle aby placuszki nie były zbyt rzadkie
1 banan, mały, rozgnieciony
kawałek melona

Jajo, jogurt, cukier, cynamon i banana rozrzepujemy, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Smażymy plcuszki na patelni pod przykryciem na małym ogniu (szybko się przypalają) po około 2-3 minuty i delikatnie odwracamy na drugą stronę (ja smażę bez tłuszczu na patelni teflonowej).

Podajemy z pokrojonym na kawałki melonem.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. średnio jakoś przepadam za melonem, ale placuszki wyglądają fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ślinka cieknie od patrzenia trzeba przejść do działania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bananowe placuszki wyglądają bardzo zachęcająco, dodatek melona bardzo bardzo smaczny. Razem danie doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń