Migdałowe muffiny z truskawkami

Monica 6 Comments



Nieustannie smaczne. Muffiny. Wersja truskawkowa z nutą migdałów. Dobre są o każdej porze dnia i nocy :)
Dawno temu i nieprawda: Muffiny truskawkowo-bananowe ;)





Składniki na 12-16 sztuk

1,5 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki mąki żytniej typ 2000
0.5 szklanki cukru
1 łyżeczka cukru migdałowego
szczypta soli
1 łyżka syropu migdałowego (jeśli nie masz dodaj kroplę aromatu migdałowego)
2 jaja
3/4 szklanki mleka
0.5 szklanki oleju
 1-1,5 szklanki truskawek, małych

Wierzch:
płatki migdałów

Mieszamy suche składniki. Jaja roztrzepujemy z olejem, mlekiem oraz syropem i wlewamy do suchych składników. Mieszamy energicznie i krótko, wrzucamy umyte i pokrojone truskawki, mieszamy. Nakładamy po 2 łyżki (lub do 3/4 wysokości waszych papilotek) na sztukę, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 190 stopniach około 20 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. nie ma lepszych muffinek niż te z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ... truskawki i migdały idealne połączenie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis już zapisałam, skorzyatam przy najbliższym weekendzie

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Muszą wyśmienicie smakować <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają! Porywam jedną! :-)

    OdpowiedzUsuń