Placki warzywne z sosem jogurtowo-cytrynowym
Takie placuszki są o niebo lepsze od zwykłych ziemniaczanych! Gdy raz spróbujecie to się uzależnicie ;) Sos jest orzeźwiający, kwaśno-słodki. Polecam!
Składniki dla 4 osób
Placki:
4 naprawdę duże ziemniaki (lub 6 średnich)
2 średnie marchewki
0.5 jabłka
1 jajo
3 łyżki mąki kukurydzianej
sól i świeżo zmielony pieprz
olej do smażenia
Sos jogurtowo cytrynowy:
1 jogurt 250 g
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka cukru
skórka starta z 1 małej cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy
szczypta pieprzu
0.5 jabłka, pokrojonego w małą kosteczkę
Przygotowanie sosu:
wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie placków:
ziemniaki, marchew i jabłko obieramy. Warzywa myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach najpierw ziemniaki, które odciskamy z nadmiaru soku i ponownie ścieramy marchew i jabłko. dodajemy jajo, przyprawy i mąkę. Mieszamy dokładnie.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy polane sosem.
Smacznego!
Mam ochotę się uzależnić ;)
OdpowiedzUsuńPlacki uwielbiam a zaciekawił mnie ten sos, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńSos smakuje intrygująco, nam bardzo posmakowało z mężem, ale każdy ma inne podniebienie ;)
UsuńPlacki zawsze jemy na słodko ale ta propozycja też jest kusząca :)
OdpowiedzUsuńIdealne na kolację :D Uwielbiam takie rozwiązania kulinarne :D
OdpowiedzUsuńCiekawe placuszki. Chetnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki, idealne na obiad :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na placuszki inaczej :)
OdpowiedzUsuńdomowacukiernia, Anulla - dziękuję!
OdpowiedzUsuń