Ciecierzyca ze szpinakiem i pomidorami

Monica 5 Comments


Uwielbiam ciecierzyce, a Wy? A już w szczególności z aromatycznym Garam Masala. Tę cieciorkę możemy podać z ryżem lub plackami naan bądź chapati. To propozycja na szybki, smaczny i tani obiad.

Składniki dla 4-5 osób

2 cebule
2 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżeczka imbiru, świeżego, posiekanego
olej lub masło klarowane
400 g pomidorów tj. 1 puszka
400 g ciecierzycy z puszki
solidna garść świeżego szpinaku bądź 4 kostki mrożonego w liściach
1,5 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka garam masala
sól do smaku
ryż lub placki

W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Siekamy cebulę i czosnek, wrzucamy na olej razem z imbirem. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy szpinak i wlewamy pół szklanki przegotowanej wody, dusimy 5 minut. Dodajemy posiekane pomidory z puszki, zagotowujemy. Wrzucamy odsączoną cieciorkę, mieszamy, gotujemy 5 minut i odstawiamy.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Zrobiłam! Genialne danie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiamy ciecierzyce czy to w formie takiej potrawki, czy pasty czy nawet upieczonych na chrupko <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Angelika i Monika, Kraina Sosny dziękuję!

    OdpowiedzUsuń