Chleb gryczano-ryżowy bezglutenowy
Raz już piekłam chleb gryczany, nie pojawił się on na blogu, z braku czasu na zdjęcia. Teraz jednak czas się znalazł i prezentuję Wam zdrowy bezglutenowy chlebek z własnoręcznie zrobionej mąki! Bez zakwasu, w 5 minut. Nie każdy chleby z kaszy lubi, bo mają inną konsystencję - są bardziej zwarte, ciężkie ale sprężyste. Nie przypominają klasycznych pszenno-żytnich chlebów, ale są smaczne. Zachęcam do wypróbowania!
Składniki na 1 mały bochenek
350 g kaszy gryczanej białej
100 g ryżu brązowego pełnoziarnistego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
450 ml wody
30 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant ( 2 łyżeczki)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki dobrego miodu
1 łyżka nasion lnu
Kaszę i ryż rozdrabniamy w naczyniu blendera na mąkę. Powstałą mąkę wsypujemy do misy i dodajemy do niej pozostałe składniki (świeże drożdże rozrabiamy z 150 ml ciepłej wody i łyżką mąki oraz odrobiną cukru i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut). Mieszamy łyżką lub ręką do połączenia składników. Wykładamy chlebek do maksymalnie połowy wysokości formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut, nie powinien bardzo wyrosnąć. Zwilżamy wierzch chlebka wodą i posypujemy mąką. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 40 minut.
Smacznego!
Świetny chleb Moniko!
OdpowiedzUsuńTylko czy się zbytnio nie kruszy? Kiedyś dodawałam mąkę ryżową do różnego pieczywa i niestety bardzo się kruszyło...
Pozdrawiam Cię!
Nie kruszy się, jest mokrawy, bardziej się klei niż kruszy ;)
Usuńgryczanego chlebka jeszcze nie robiłam, a Twój wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMuszę wymienić piekarnik i jak już to zrobię, to zabieram się za pieczenie chlebów :-)
OdpowiedzUsuńWidać, że chlebek jest taki bardziej "zbity", ale prezentuje się całkiem smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim!
OdpowiedzUsuńGryczany już też robiłyśmy i jest mega a teraz czas na dodatek ryżu :D
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję sobie.Bardzo przypadł do mojego gustu zdrowego żywienia :)
OdpowiedzUsuńbochen wyrósł wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJeśli kiedyś zapomnę o zakwasie to pewnie upiekę taką wersję, bo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdobrze znam ten chlebek :) często robimy podobny...jest szybki, smaczny i zdrowy :) już nie umiałabym jeść chleba pszennego ;)
OdpowiedzUsuń