Maślane kruche ciasteczka bez jajek
Mega szybkie i pyszne. Często piekę je w środku tygodnia, gdy mam mało czasu, a "chodzi za mną" coś słodkiego. Wiadomo, swoje lepsze i zdrowsze niż z cukierni. Ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, mają maślany posmak i przyjemnie chrupią. Można jeść je kilogramami, więc trzeba uważać jeśli dba się o linię ;)
Składniki na 40-50 ciasteczek
Ciasteczka:
20 dag dobrego masła
3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego tj. 16 g
0.5 szklanki zwykłego cukru (nie pudru)
6 łyżek gęstej śmietany 18%
Wierzch:
mleko/zimna woda do posmarowania
cukier/posypka do posypania
Zagniatamy ciasto jak na kruche. Ciasto jest dość lepkie. Rozwałkowujemy po kawałku, podsypując dobrze mąką, na grubość 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka. Smarujemy wierzch, posypujemy cukrem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości ciasteczek). Podczas pieczenia możemy włożyć następne porcje ciasta do lodówki, będą mniej klejące podczas wałkowania.
Smacznego!
Robiłam takie w zeszłym roku. Najbardziej mnie denerwowało to, że ciasto się cały czas przyczepiało do wałka. Jednak ich smak niesamowity.
OdpowiedzUsuńTo fakt, trzeba non stop podsypywać je mąką :)
UsuńPyszne, kruche ciasteczka, do kawki idealne :D
OdpowiedzUsuńDo kawy w sam raz :)
UsuńTakie maślane są przepyszne :D Wyjadłybyśmy wszystkie grzybki :D
OdpowiedzUsuńCórka też upodobała sobie właśnie grzybki ;)
UsuńUrocze i bardzo smakowite ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńniedawno robiłam bardzo podobne z motywem star wars :)
OdpowiedzUsuńFutka, Aga Dziękuję!
OdpowiedzUsuńfajny przepis :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością były pysznym dodatkiem do kawy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie!
OdpowiedzUsuńNiestety.. przy tej ilości mąki są gumowate :(
OdpowiedzUsuń