Maślane kruche ciasteczka bez jajek

Monica 13 Comments


Mega szybkie i pyszne. Często piekę je w środku tygodnia, gdy mam mało czasu, a "chodzi za mną" coś słodkiego. Wiadomo, swoje lepsze i zdrowsze niż z cukierni. Ciasteczka są szybkie w przygotowaniu, mają maślany posmak i przyjemnie chrupią. Można jeść je kilogramami, więc trzeba uważać jeśli dba się o linię ;) 

Składniki na 40-50 ciasteczek

Ciasteczka:
20 dag dobrego masła 
3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego tj. 16 g
0.5 szklanki zwykłego cukru (nie pudru)
6 łyżek gęstej śmietany 18%

Wierzch: 
mleko/zimna woda do posmarowania
cukier/posypka do posypania

Zagniatamy ciasto jak na kruche. Ciasto jest dość lepkie. Rozwałkowujemy po kawałku, podsypując dobrze mąką, na grubość 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka. Smarujemy wierzch, posypujemy cukrem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości ciasteczek). Podczas pieczenia możemy włożyć następne porcje ciasta do lodówki, będą mniej klejące podczas wałkowania.

Smacznego!

13 komentarzy:

  1. Robiłam takie w zeszłym roku. Najbardziej mnie denerwowało to, że ciasto się cały czas przyczepiało do wałka. Jednak ich smak niesamowity.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, trzeba non stop podsypywać je mąką :)

      Usuń
  2. Pyszne, kruche ciasteczka, do kawki idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie maślane są przepyszne :D Wyjadłybyśmy wszystkie grzybki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Córka też upodobała sobie właśnie grzybki ;)

      Usuń
  4. niedawno robiłam bardzo podobne z motywem star wars :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pewnością były pysznym dodatkiem do kawy :)

    OdpowiedzUsuń